U petak protesti Goraždana zbog nepravde prema braniocima

Mi više nećemo biti oni koji šute, jer šutnja traje 26 godina, kaže Bajramović

Nakon što su organi susjedne Srbije na državnoj granici uhapsili Edina Vranja kulminiralo je nezadovoljstvo među demobiliziranim braniteljima Goražda. Na zajedničkom sastanku Gradske komisije za boračko – invalidsku zaštitu i predstavnika boračkih udruženja prihvaćena je inicijativa o organizaciji protesta, koji su najavljeni za petak u 14 sati, na Trgu branilaca Goražda.

– Mi više nećemo biti oni koji šute, jer šutnja traje 26 godina. Zahtijevamo da pravosudni organi rade svoj posao, pravedno i transparentno, a ne da su jedni prioritet, dok veliki broj predmeta stoji u ladicama. Tražimo da se pripadnicima ARBiH koji su u pritvoru omogući da se brane sa slobode, da im se na taj način da dostojanstvo koje zaslužuju. Pozivamo građane na proteste, sa kojih ćemo tražiti da pravna država konačno profunkcioniše, ali pozivamo ih i da se pridržavaju epidemioloških mjera – kazao nam je predsjednik Komisije, Džebrail Bajramović.

Iako je od rata prošlo 26 godina za zločine nad stanovnicima Goražda, grada koji je tri i po godine proveo u potpunom okruženju, još niko nije odgovarao. S druge strane, do danas je potvrđena 21 optužnica protiv bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a iz Goražda, a branioci Goražda do sada su osuđeni na ukupno 89 godina zatvora.

Također, na današnjoj sjednici Koordinacionog odbora boračkih organizacija Kanton Sarajevo i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Dr. Omerom Osmanovićem, razmatran je problem hapšenja pripadnika Oružanih snaga RBiH, te Vam ovim putem upućujemo saopštenje za javnost u kom želimo izkazati svoj stav povodom hapšenja Edina Vranja od strane Srbije.

Ovim postupkom Srbije prema građanima BiH pokazuje se da je aktivno učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, te da nije odustala od ratnih ciljeva, kako na vojnim planovima tako i svojim pravosudnim institucijama pokušava nekim izmišljenim optužnicama pokazati da smo u ratnom period 1992-1995 svi činili zločine.

Avaz