Upućene oštre kritike na račun Tužilaštva BiH zbog neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom na području BPK Goražde u periodu 1992-1995. godina

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj 20.redovnoj sjednici razmatrala je Informaciju vezanu za hapšenje pripadnika Armije RBiH od strane Republike Srbije, s posebnim osvrtom na hapšenje Edina Vranja od 12.septembra.

Nakon diskusije u okviru koje su upućene oštre kritike na račun Tužilaštva BiH zbog neprocesuiranja ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom na području BPK Goražde u periodu 1992-1995. godina, poslanici Skupštine jednoglasno su usvojili zaključke Komisije za boračka pitanja i obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

1. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, najoštrije osuđuje hapšenje našeg sugrađanina, g-dina Edina Vranja i traži od organa države Bosne i Hercegovine da odmah provede protivmjere u zaštiti, dostajanstvu i digniteta svih građana.

2. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde poziva državne organe Republike Srbije da Bosni i Hercegovini izruče optužene i osumnjičene za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u Srbiji.

3. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahtijeva od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine, a posebno od Tužilaštava BiH, da odmah poduzmu odgovarajuće mjere i radnje po svim zahtjevima, preporukama i zaključcima po pitanju procesuiranja predmeta ratnih zločina počinjenih na području Općine Goražde, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Regije Goražde u periodu 1992.-1995. godina.

4. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde podsjeća i insistira da svi zahtjevi, preporuke, inicijative i zaključci koji su prema nadležnim institucijama, a posebno prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine stalno upućivani o strane Skupštine počevši od , 2013. 2015., 2017., 2019. i 2020. godine, budu ispoštovani, s ciljem ubrzavanja procesa vezano za podizanje optužnica za ratne zločine počinjene na navedenom prostoru.

5. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde zahtijeva od pravosudnih institucija Bosne i Hecegoivine, da definitivno počnu sa implementacijom Revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

6. Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde upućuje apel međunarodnim organizacijama i institucijama u Bosni i Hercegovini, a prije svega OHR-u i OSCE-u, da izvrše direktan pritisak na nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kako bi počeli sa implementacijom Revidirane državne  strategije za procesuiranje ratnih zločina, s posebnim osvrtom na Općinu Goražde, Bosansko-podrinjski kanton Goražde i Regiju Goražde.

7. Ukoliko se nadležne institucije ogluše na naprijed navedeno, bit ćemo primorani pozvati građane na održavanje mirnih protesta ispred pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine i Ambasade Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

8. Zadužuje se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, da formira posebno odjeljenje ili sistematizuje radno mjesto istražioca samo za ratne zločine u MUP-u BPK-a Goražde.
ROK: ODMAH.

9. Zadužuje se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da hitno reaktivira saradnju na polju pisanja Monografije o opsadi i odbrani Goražda, s fokusom na hronologiju događaja
i zločina. ROK: ODMAH.

10. Zadužuje se Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde da organizuje naučni skup, tribinu ili okrugli sto o temi neprocesuiranja ratnih zločina u Goraždu. ROK: 6 MJESECI.

Današnjoj sjednici Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na kojoj su usvojeni ovi zaključci prisustvovali su i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i Fondacije “Istina za Goražde”.

www.bpkg.gov.ba