Vježba potrage i spašavanja iz Drine

 Članovi Gorske službe spašavanja Goražde u saradnji sa federalnom Gorskom službom spašavanja danas su u Goraždu upriličili vježbu potrage I spašavanja unesrećenog iz korita rijeke Drine.

 Vježba je upriličena u okviru programa obilježavanja dana prvog oslobođenja, Dana Bosanskopodrinjskog kantona I Grada Goražde, a gorski spasioci demonstrirali su spremnost reagiranja I pružanja pomoći u navedenoj situaciji.

U Omladinskoj ulici, u organizaciji Radio kluba “Drina”  upriličeno je i takmičenje radio amatera u amaterskoj radio-goniometriji.

Sa spomen obilježja ubijenoj djeci Goražda na kojem je položeno cvijeće,  krenuo je planinarski pohod “Tragom oslobodilaca”

“ Dvadesetak učesnika, članova Planinarskog kluba “Goražde – Maglić”  proći će stazama dužine više od 11 kilometara obilazeći  lokacije od Dražmila do Hranjena, sa kojih su branioci ovog djela BiH 1992. godine krenuli u operaciju “Krug” kojom je 18. septembra 1992. Godine oslobođeno Goražde  “ – pojasnio je član ovog kluba Fahrudin Hasović.

  Na lokalitetu Sadbe danas se održava i 18. Državni kup “Mujo Peštek Tito” takmičenje u sportskom ribolovu za lica sa invaliditetom.

U okviru višednevnog  programa obilježavanja 29. godišnjice od prvog oslobođenja Goražda u proteklom ratu, Dana BPK I Grada Goražda, upriličen je niz sadržaja kojima se čuva sjećanje na herojsku odbranu ovog dijela BiH. Okončanjem operacija “Krug” I “Drina” koje su izveli hrabri branioci 18. Septembra   1992. Goražde postalo prvi oslobođeni grad u okupiranoj BiH.