Izmjenama i dopunama Zakona o šumama BPK Goražde bolje se uređuje oblast gospodarenja državnim i privatnim šumama

Ministar za privredu BPK Goražde Mensad Arnaut na press konferenciji upriličenoj danas govorio je o Izmjenama i dopunama Zakona o šumama BPK Goražde, koji je nedavno po skraćenom postupku usvojila Skupština BPK Goražde.

U odnosu na ranije zakonsko rješenje, prema riječima ministra, suštinskim izmjenama omogućeno je da ukoliko ne postoje objektivne mogućnosti pravovremene izrade nove šumskoprivredne osnove, na osnovu godišnjeg plana gospodarenja, može se gospodariti državnim i privatnim šumama najduže do tri godine, a ranije zakonsko rješenje je to omogućavalo do jedne godine.

S obzirom da je šumskoprivredna osnova za privatne šume prestala da važi u decembru 2019.godine, zbog tenederske procedure došlo je do kašnjenja u izradi nove šumskoprivredne osnove za privatne šume, a u cilju osiguranja ostvarivanja prava vlasnika privatnih šuma bilo je neophodno izvršiti izmjenu određenih odredbi.

„Izrada šumskoprivredne osnove će prema procjenama biti završena do kraja 2021. godine. U cilju zakonitog korištenja prirodnih bogatstava, kao i njihove zaštite, ostvarivanja prava vlasnika privatnih šuma, neophodno je bilo donijeti izmjene i dopune ovog zakona, kako bi se omogućila funkcionalnost, primjenjivost i praktičnost rješenja predviđenih samim Zakonom, a isto tako, kako niko od lica na koja se odnose odredbe ovog Zakona ne bi bila oštećena u ostvarivanju svojih prava i obaveza, ukoliko se na vrijeme ne okonča tenderska procedura“-kazao je ministar Arnaut.

 

www.bpkg.gov.ba