U Zavičajnom muzeju Goražde izložba „ Prepoznaj znakove“

Prepoznaj znakove“ naziv je izložbe o savremenim oblicima fašizma koju je danas u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Goraždu otvorila Inicijativa mladih za ljudska prava Sarajevo. Izložba je multimedijalnog karaktera a u njoj će narednih pet dana sudjelovati učenici srednjih škola iz  Goražda. 

Projektna koordinatorica u Inicijativi mladih za ljudska prava Sarajevo Anđelka Matijević ističe da je cilj izložbe kroz interaktivan pristup, edukaciju i kulturu, mladima približiti problem sa kojima se suočava naše društvo. 

„ Ovom edukativnom izložbom  pružili smo javnosti uvid u historijske korjene fašizma i nacizma kao i savremene pojavne oblike fašizma u današnjem društvu.Izložba se sastoji od videa, fotografija i interaktivnih prostora.  Sa ovom multimedijalnom izložbom konkretna poruka može biti prihvaćena od strane posjetilaca o opasnostima širenja modernog fašizma (ur-fašizma)“ – navodi Matijević.  

Dodaje da je izložba prvenstveno edukativnog karaktera i sadržajem je namjenjena mladim generacijama, kao alat za učenje i zagovaranje. 

„ Naša ciljna grupa su učenici srednjih škola ioni mogu pogledati film, a potom i fotografije mladih aktivista odnosno njihove radove u okviru konkursa koji je bio dio istog projekta, te su na kraju sudjelovali i u radionici“ – istakla je koordinatorica Inicijative mladih za ljudska prava Sarajevo.  

„ Od samog početka Zavičajni muzej je nastojao da u svoj rad uvrsti segment edukacije mladih tako da nam je zadovoljstvo biti domaćin jedne ovakve izložbe sa značajnom tematikom koja će biti tu pet dana i svakodnevno će biti organizirane radionice  za učenike srednjih škola iz BPK“ – kazao je kustos Zavičajnog muzeja Goražde Admir Džemidižić.  

 

Inicijativa mladih za ljudska prava Sarajevo u ovom projektu podržana je od strana Gete instituta a Izložbu „Prepoznaj znakove“ nakon Goražda moći će pogledati  mladi u još devet bh.  općina. Najprije putuje u  Foču a potom Jablanicu, Mostar, Trebinje, Teočak i druge gradove.  

Multimedijalnu izložbu “Prepoznaj znakove”  Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHR BiH), realizuje uz finansijsku podršku International Relief Fund for Organisations in Culture and Education 2021 of the German Federal Foreign Office, the Goethe-Institut and other partners