Obilježena 30. godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije

Godišnjica mobilizacije rezervnog sastava policije obilježena je danas u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde.

Održana je skupština Udruženja veterana policije regije Goražde 1992 – 1995.  kojoj  su prisustvovali i brojni gosti, a obilježavanje ovog datuma dio je programa obilježavanja Dana BPK I Grada Goražde.

Ovom prilikom predstavnici udruženja podsjetili su na značaj ovog datuma i ulogu koju je rezervni sastav policije odigrao i policija općenito u odbrani BiH.

Predsjednik skupštine Udruženja veterana policije Ismet Subašić podsjetio je da je, u vrijeme dešavanja u Sloveniji I Hrvatskoj a uvidjevši da se sprema I udar na BiH, Predsjedništvo R BiH 19. septembra 1991. Godine donijelo je naredbu o mobilizaciji  rezervnog sastava policije

“ Pokazalo se da je to  bilo od velikog značaja da se mobilišu ljudi koji će moći odgovoriti zadatku što je  uspješno provedeno i ti momci su bili okosnica pružanja otpora agresoru na BiH” – naglasio je Subašić.

Predsjednik udruženja Šefik Hodžić naglasio je da je u to vrijeme policija bila jedina oružana formacija R BiH, što je kasnije imalo veliki značaj u odbrani  BiH od agresije

“ Pripadnici policije zajedno sa Patriotskom ligom u prvim danima odbrane BIH dali su nesebičan doprinos i to je otprilike bio embrion stvaranja Armije RBiH. Kroz redove MUP-a od 1991. do 1995. godine na području tadašnje općine Goražde prošlo je oko 900 pripadnika , 192 su lakše ili teže ranjeni dok je 61 pripadnik policije dao život za odbranu ovih prostora, zbog čega ovaj datum obilježavamo sa posebnim pijetetom” – kazao je Hodžić.

O značaju mobilizacije policije I njenom doprinosu u odbrani BiH govorili su i brojni gosti današnje skupštine udurženja, predstavnici političkog života BPK i Grada Goražde, Unije veterana policije i odbrambenooslobodilačkog rata iz Mostara, Travnika , Bihaća, Tuzle i Sarajeva.