Dragan Čović i Dervo Sejdić razgovarali o izmjenama Izbornog zakona

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik Romskog informativnog centra Dervo Sejdić danas su razgovarali o izmjenama Izbornog zakona.

Javnost je o ovome obavijestio Čović, koji je i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

“Ugodan razgovor s gospodinom Sejdićem: anomalije, preglasavanja, nametanja i diskriminacija konačno se moraju ukloniti iz izbornog sistema. Evropski korak naprijed podrazumijeva pravne norme kojima se štite ključne postavke Dejtonskog mirovnog ugovora i kojima se svima omogućava da se mogu kandidovati”, poručio je Čović.

Sejdić je prošli mjesec oštro reagovao na mogućnost da i nakon izmjena Izbornog zakona onima koji nisu među konstitutivnim narodima bude onemogućeno kandidovanje za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Insistira da svakom građaninu, bez obzira na nacionalni identitet, bude omogućeno kandidovanje.

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS), u kojem je HDZ ključan, pitali su ga da li “misli da bi Bošnajci ikada glasali za njega”. Sejdić im je odgovorio da imaju rasističke stavove te da “nas vraćaju u prošlo stoljeće”.

Podsjećamo, Sejdić i predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci su pred Sudom u Strazburu podnijeli apelaciju smatrajući da su građani koji se nazivaju “Ostalima” diskriminisani jer im je zakonski onemogućeno pravo kandidovanja za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Sud je presudio u njihovu korist tražeći da se Izborni zakon promijeni tako što će svaki građanin imati pravo kandidovanja.

Međutim, u HDZ-u rješavanje ovog pitanja koriste za rješavanje pitanja “legitimnog predstavljanja”, odnosno da isključivo Hrvati mogu birati člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

 

klix