Izetbegović: Dodikove najave nisu provodive, spreman sam sjesti s njim jedan na jedan

 

Nakon sastanka rukovodstva Doma naroda u Parlamentu Bosne i Hercegovine novinarima se obratio Bakir Izetbegović govoreći o temama sastanka.

Navodi kako je Nikola Špirić insistirao na razgovoru i komunikaciji.”On traži da se sjeda i razgovara, samo ja nisam za taj format Čović, Dodik i ja, ali sam spreman sjesti s Dodikom jedan na jedan”, rekao je Izetbegović, a što se razlikuje od njegovog ranijeg stava da nema razgovora s Dodikom bez međunarodne zajednice.

Razgovarajući sa Špirićem, Izetbegović je, kako kaže, zaključio da se neke stvari pogrešno shvataju u Republici Srpskoj.

“Srpska strana shvata da mi namjerno radimo neke stvari koje su na štetu RS, npr. kada je riječ o imovini. Mi nemamo namjeru kočiti investicije u RS, mi smo spremni da pomognemo i gradnje hidroelektrana, samo se ne može zaobilaziti država. Tu zaista treba razgovarati”, kazao je.

Milorad Dodik je jučer najavio skoro vraćanje Republike Srpske u okvir Dejtonske BiH. Bakir Izetbegović ističe da to nije provodivo u praksi.

“Sve će to biti oboreno ili odlukama OHR-a ili Ustavnog suda. Ovo je do sada najdirektniji udar na Dejtonski sporazum. Ne možete udariti na Dejton, a da ne udarite na mir. OHR treba da se upusti u borbu sa separatističkim, secesionističkim politikama u RS. Morat će se stati ukraj tome i suprotstaviti tome. Morat će se suprotstaviti i pravosudne institucije, policijske službe, OHR, međunarodna zajednica, mi…”, naveo je Izetbegović.

On je dodao još da ovakva atmosfera ne pogoduje nikome te da će joj morati doći kraj.

“Vidjeli smo jučer poruke opozicionih stranaka u RS-u da neće pratiti Dodikovu politiku. Mi očekujemo sazrijevanje i da bude više pameti, jer će se rastjerati mladi ljudi iz BiH ako se ovako nastavi. Bez potrebe ulazimo u situacije koje rastjeruju investitore, mlade ljude”, zaključak je Izetbegovića.

 

klix