Ulična kampanja:Građani traže da Skupština BPK Goražde obustavi izdavanje koncesija za male hidroelektrane

Udruženja “Eko Habitat” iz Goražda i “Eko Centar” iz Višegrada u sklopu projekta “Glas za rijeke!” provode ulične kampanje prikupljanja potpisa za obustavljanje izgradnje novih koncesija za MHE na rijekama u Goraždu, Foči i Višegradu. Ulična akcija danas je počela u Goraždu i trajat će do petka, a od Skupštine BPK Goražde te općina Foča i Višegrad traži se odluke o potpunom obustavljaju bilo kakvih novih postupaka izdavanja koncesija za male hidroelektrane.

Na prostoru Gornje-drinske regije, posebno na loklitetima Foče, Višegrada i Goražda do sada je izgrađeno više MHE na rijekama Osanica, Čemernica, Prača, Kosovska, Govza, Krupica, Oteša, gdje je uočljiv niz propusta u procesima gradnje i funkcionisanja, te osim investitora, društvena zajednica nema koristi od njih ili je ona minorna u odnosu na neprocjenjive štete koje donose. U općini Foča u opasnosti od izgradnje MHE nalaze se rijeka Bistrica i rijeka Bjelava, čija bi izgradnja dovela do nesagledivih posljedica po ekosisteme, a posebno po vodosnabdjevanje lokalnog stanovništva, upozorili su danas iz ekoloških udruženja.

“Ovo što se radi rijekama nije korištenje rijeka niti išta obnovljivo, ovo je izumiranje. Zločin. Voda je živa, ona je poput krvotoka planete. Ako je uzmete na površini, nestat će ono što puni pukotine u zemlji i opskrbljuje ljudske zalihe, naše bunare i izvorišta. Ljudi misle da nemaju vode zbog suše. Istina je da smo imali vanredne količine padavina. Ali rijeke su u cijevima. U BPK je aktivno 9 koncesija za male HE. Ako ne spriječimo bit će ih više. Sve to je prodato za circa pola miliona. Pola miliona za najveće blago planete, čistu vodu. U 2019, koncesiona naknada je kantonu donijela 50-tak hiljada. Ako većina građana izrazi stav podrške očuvanju rijeka, naše rijeke će ostati nama. Ovo je poziv na djelovanje svima”, kaže Amela Džafović, koordinatorica projekta.

U udruženju su svjesni dugogodišnje prakse, ali i budućih planova nadležnih, posebno lokalne uprave, da na netransparentan način planira i dodjeljuje koncesije za izgradnju MHE te nastavlja devastaciju rijeka u BiH.

“Kako bi to zaustavili pokrenuli smo akciju prikupljanja potpisa kao dio zagovaračke kampanje u okviru projekta “Glas za rijeke” i naša inicijativa je da Skupština BPK donese Odluku kojom se u potpunosti obustavljaju bilo kakvi novi postupci izdavanja koncesija za nove planirane male hidroelektrane na području grada Goražde i kantona, te se na taj način onemogući izdavanja koncesija i gradnje, ali i ispoštuje Zaključak Parlamenta FBiH iz juna 2020. godine”, pojašnjava Džafović.

Udruženja se pozivaju i na Deklaraciju o zaštiti rijeka Zapadnog Balkana koja je donešena 2019. godine, kao i na usvojene Deklaracije o zaštiti rijeka koje su usvojili Predstavnički dom Federacije BiH 2020., te Narodna skupština Republike Srpske 2021. Godine.

Projekt “Glas za rijeke” provodi “Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH”, u saradnji sa partnerskim organizacijama “Eko Habitat” iz Goražda te Udruženjem “Eko centar” iz Višegrada, u okviru šireg projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz finansijsku podršku Švedske.

Ulične akcije u Višegradu i Foči bit će organizirane za vikend.