Emotivno svjedočenje Muriza Memića: Ko je tvrdio da je riječ o ubistvu

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, danas je svjedočio na ročištu pred Sudom Bosne i Hercegovine, koji sudi za organizovani kriminal u slučaju “Dženan Memić”.

Muriz je, odgovarajući na pitanja tužioca Dubravka Čampare, govorio o tome šta se dešavalo kada je obaviješten da je njegov sin stradao u februaru 2016. godine i šta se dešavalo nakon toga. Njegovo svjedočenje bilo je vrlo emotivno, jer se prisjetio vrlo potresnih i uznemirujućih trenutaka.

Šta se dešavalo ispred i unutar KCUS-a 8. februara 2016.

Prisjetio se da ga je bratić 8. februara 2016. u telefonskom razgovoru obavijestio da je Dženana udario automobil. Kako je kazao, nakon toga je došao pred Kliniku urgentne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KUM KCUS), gdje je zatekao dvojicu od pet optuženih u ovom predmetu – Zijada Mutapa, oca Alise Ramić, koja je bila sa Dženanom u noći kada je stradao, i Josipa Barića, pripadnika sarajevske policije, dok su razgovarali.

Tvrdi da je čuo kada je Mutap rekao Bariću: “Alisu nije mogao udariti automobil, bila je pod prijetnjom”.

Nakon što je ušao u zdravstvenu ustanovu, priča Memić, doktor Alija Čeljo mu je saopćio da će njegovog sina morati operisati – “otvoriti lobanju i otkloniti hematom” – te da će operacija trajati i do pet sati. Referirajući se na Čelju, bilo je nezahvalno prognozirati šta će se desiti nakon operacije. Memić je ovo saznanje opisao kao “šokantno”.

Naveo je da mu je Hamza Muzur, koji je u srodstvu Memićima, ispred bolnice dao Dženanov mobitel i poručio da je bio kod Mutapa, tj. da mu ga je Mutap dao. Na pitanje sudije Branka Perića da li zna otkud kod Mutapa mobitel, Memić je odgovorio da on to pokušava saznati skoro šest godina.

Osim Mutapa i Barića, tvrdi Memić, ispred bolnice je zatekao i Armina Bijedića i još jednu osobu za koje je naglasio da su u nekoliko navrata ulazili i izlazili iz zdravstvene ustanove.

Kao prvi put kada je vidio Alisu Ramić, također optuženu u ovom predmetu, je istakao to kada je u invalidskim kolicima izlazila iz KCUS-a. Kako je kazao, njegova kćerka Arijana je pitala Alisu kako ih je automobil udario, na šta je ona odgovorila: “Ko vam je rekao da nas je automobil udario”. Prema navodima svjedoka, to se desilo u trenutku kada je sjedala u automobil oca Zijada.

Ukazao je njegov brat Rešad potom prišao Bariću koji mu je kazao da je kod Dženana pronađen pištolj. Izjavio je da je bio iznenađen zbog tog saznanja i da je nakon toga provjerio da li je kod kuće njegov pištolj za koji je naglasio da legalno posjeduje.

“Nisam znao da Dženan ima pištolj”, rekao je Muriz Memić.

“Ova mala nešto petlja” i prve indicije o ubistvu

Tužioc Čampara je podsjetio na Memićev iskaz tužilaštvu iz 2018. prema kojem je Barić rekao Memiću: “Ova mala nešto petlja”.

Memić je ponovo stao iza ovog iskaza koji nije ponovio na današnjem svjedočenju naglasivši da se ne može sjetiti svakog detalja.

“Otkud vama da ga je automobil udario?”

Naglasio je da mu je Barić poručio da je Dženan vjerovatno udaren tvrdim predmetom, palicom ili nečim drugim.

Memić se potom osvrnuo na to šta se desilo u vremenu poslije operacije sina. Taj period nazvao je periodom kada je “bombardovan informacijama”.

“Govorili su da su ih pretukli, da je Alisi prijetio njen bivši momak Mirza Ploskić, da se on htio tući sa Dženanom”, rekao je.

Istakao je da je svaki dan u 18 sati posjećivao u bolnici. Tokom jedne od posjeta otkrio ga je i tvrdi da tada nije mogao uočiti niti jednu povredu, osim one na glavi. Tada je, kako je izjavio, otrčao kod ljekara.

“Otrčao sam kod doktora koji mi je rekao: ‘Otkud vama da ga je automobil udario”, prisjetio se.

Prema njegovom iskazu, 13. februara 2016. Zijad, Alisin otac, ga je pitao da li ga može posjetiti, a zatim je ispričao šta se dešavalo prilikom te posjete.

“Zijad mi se kleo Allahom i da njegova porodica ništa ne zna”, kazao je.

Trenutak koji mu je bio neobičan

Shodno ovom svjedočenju, u posjeti porodici Memić bila je i Alisa. Memiću je bilo neobično to što se olako sagela u trenutku kada je htjela uzeti obuću pri odlasku. Ukazao je da je potom kontaktirao doktora sarajevske Opće bolnice “prim. dr. Abdulah Nakaš”, za kojeg je naveo da mu je prijatelj još od 1992., i pitao ga da li se neko ko je imao potres mozga može tako lako sageti. Baraković mu je rekao da to ne može biti slučaj.

Tvrdi da mu je Mutap više puta govorio da se traga za zelenim automobilom. Čudno mu je bilo to što je Amil Muzur, koji je radio s Barićem i još jednim optuženim Hasanom Dupovcem, poslan na godišnji odmor.

Prisjetio se da su ga iz KCUS-a 15. februara obavijestili o tome da je Dženan preminuo. Naglasio je da ga do 17. februara niko nije kontaktirao iz Tužilaštva i kantonalne policije, a što je također okarakterisao kao čudnim.

Više puta je ponovio da je Mutapu poručio: “Samo kaži ime”.

Dženanove i Alisine poruke kojih poslije nije bilo

Memić je ukazao da su ga policajci nakon Dženanove dženaze obavijestili da su “primili predmet”. Prepričao je i sadržaj tekstualne konverzacije između Dženana i Alise, a koji su pronašli u Dženanovom mobitelu nakon dženaze.

“Dženan je Alisi napisao: ‘Nećeš se ti sastajati’. Ona je njemu odgovorila: ‘Joj Dženane’. On je napisao: ‘Nećeš se sastajati'”, ispričao je.

Shodno svjedočenju, mobitel je 18. februara ustupio policajcu Džamilu Vahidinu rekavši mu: ‘Dat ću ti mobitel, jer samo tebi vjerujem'”. Tom prilikom je policiju informisao i o sadržaju ove poruke. Prilikom ponovnog pregleda mobitela u policiji, istakao je, poruka ove poruke nije bilo, što je iznenadilo porodicu Memić. Tada im je osoba koju je predstavio kao Edin Grabovica poručio: “Nema te poruke, šta vi pričate”.

Tvrdnje istražiteljice Olge Vukše o ubistvu

Prepričao je i sadržaj razgovora sa istražiteljicom MUP-a Kantona Sarajevo Olgom Vukšom za koje je naglasio da mu je također rekla da je Dženan udaren.

“Kazala mi je da je bila na obdukciji i da se nije patio, da je udaren metalnom šipkom i da je to ubistvo”, naveo je i potcrtao da se nije moglo utvrditi da li je više puta udaren u isti dio tijela.

Nakon toga je porodica Memić informisana da će slučaj voditi kantonalni tužioc Ćato Meris. Tvrdi da je imao vrlo neugodno iskustvo sa ovim tužiocem, kao i sa tužiteljicom Ivanom Petković.

Odgovarajući na pitanja tužioca Čampare, izjavio je da je imao vrlo prisan odnos sa sinom i da bi sigurno znao da je imao neki problem.

Osvrnuo se i na jednu od posjeta policajaca njegovoj porodici za koje je naveo da su mu poručili da im “Dalida ne dozvoljava da priđu Alisi”. Za pretpostaviti je da je riječ o tadašnjoj glavnoj kantonalnoj tužiteljici, a sadašnjoj sutkinji Suda Bosne i Hercegovine Dalidi Burzić.

Snimak koji je “Burzić ocijenila kao nelegalnim”

Muriz Memić je u nastavku govorio o CD-u sa snimkom za koji je istakao da je na njemu pisalo “Kuvajtska rezidencija”, a koji je našao u svom domu. Ni njemu nije poznato otkud ovaj CD u njegovoj kući. Podsjećamo da je mladić stradao u ilidžanskoj Velikoj aleji u kojoj se nalazi ova rezidencija.

Shodno njegovom iskazu, na CD-u je bio snimak načinjen sigurnosnim kamerama sa spomenute građevine. Kako je kazao, zeta iz Kanade je zamolio da se snimak vještači u ovoj državi i to je urađeno. Zatim je CD dao Džaferu Hrvatu, sadašnjem načelniku sarajevske policije, rekavši mu da je snimak vještačen u Kanadi.

Naveo je da je Burzić ovaj snimak ocijenila kao “nelegalnim”.

Komesar poručio da je “svirepo ubistvo” i mišljenje ljekara Opće bolnice

Prepričao je i sadržaj razgovora sa tadašnjim policijskim komesarom Vahidom Ćosićom. Prema njegovim riječima, Ćosić je izjavio da je riječ o svirepom ubistvu i da će ga kazniti najtežom kaznom.

Istakao je da je ljekarske snimke iz KCUS-a Dženanovog zdravstvenog stanja nakon kobnog događaja ustupio doktoru Barakoviću i još jednom ljekaru Opće bolnice Harisu Sefi. Nakon što su ih pregledali, priča Memić, zaključili su da uzrok stradanja nije mogao biti udar automobila.

“Tužitelj: Reci mu da sam na bolovanju”

Početak marta 2016. tačnije 2. mart je istakao kao dan kada se prvi put želio susresti sa tužiocem Ćatom Merisom. Taj dan zajedno s Memićem bio je i Edin Arapović kojeg je predstavio kao rođaka. Po dolasku u kantonalno tužilaštvo stekao je dojam da uposlenici misle da mu je Arapović advokat.

Prepričao je i telefonski razgovor jednog od uposlenika i ovog tužioca za kojeg tvrdi da je čuo, a koji je usljedio nakon što je tražio sastanak.

“Čuo sam kada je rekao: ‘Reci mu da sam na bolovanju'”, istakao je i podsjetio da je tada prvi put odlučio da javnost preko medija informiše o odnosu tužilaštva.

Sastanak se ipak desio, prema njegovom navodu, 4. marta, a opisao ga je kao dosta neprijatnim.

“Kada sam ušao držao je noge skoro na stolu i pušio je. Pitao me zašto sam izašao u medije. Ja sam njega pitao da li išta rade”, ispričao je i dodao da se 7. marta susreo s Bruzić koja mu je saopćila da će se slučaj istraživati kao ubistvo i da će Ćato Meris biti sankcionisan zbog nedoličnog ponašanja.

Tvrdi da mu je Džafer Hrvat poručio da je neko izašao iz automobila i Dženana udario.

“Ja ne dam Alisu”

Prisjetio se još jednog razgovora s Burzić.

“Poslije mi je rekla da ‘on nju nije htio ubiti’. Pitao sam je ko ga nije htio ubiti, na šta mi je odgovorila da to ne može reći. Kazala je: ‘Jadna Alisa'”, naveo je.

Prema ovom svjedočenju, tom prilikom je pravni zastupnik porodice Memić Ifet Feraget pitao Burzić da li je Ramić, tada Mutap, ispitana, na šta je ona odgovorila da je bila na informativnom razgovoru. Feraget joj je replicirao da je ona morala biti ispitana, a ne da bude na informativnom razgovoru. Burzić je onda poručila: “Ja ne dam Alisu”.

“Monolog” Hasana Dupovca i njegov “blok u kojem je ubica”

Muriz Memić je svjedočio i o ragovoru sa Hasanom Dupovcem za koji je naglasio da ga je uznemirio. Između ostalog, Dupovac je tada izvadio blok za kojeg je istakao da je u njemu ime ubice.

“Dupovac je imao monolog od dva i po sata. Rekao nam je da je bio na obdukciji, a mi to nismo znali. Kazao je da je to bilo ubistvo, ali ne metalnom šipkom, već letvom. Poručio je da će uvući automobil u ovo kako bih više naplatio. Odgovorio sam mu da ja dijete ne želim da naplaćujem. Naveo da je do petka slučaj biti rasvijetljen. Izvadio je blok i rekao da je u njemu ime ubica”, prisjetio se.

Prema njegovim riječima, Mutap mu je potvrdio da je saslušao Ramić i da je tom prilikom bila “hladna kao led”. Potom je Dupovcu u sudnici poručio da nije smiješno, a da bi onda sudija Perić ukazao optuženom da se ne smije.

Memić je ukazao da doktor Alija Čeljo nikada nije saslušan i da stoji iza svojih tvrdnji.

Suđenje prolongirano do daljnjeg

Pri završnici današnjeg svjedočenja, koje će se nastaviti na sljedećem ročištu, osvrnuo se i na razgovor sa federalnim tužiocem Vladom Miškovićem. Prema njegovim riječima, Mišković mu je rekao: “Hajde da se kladimo da su Romi”. Memić mu je odgovorio: “Hajde da se kladimo da nisu”.

Ukazao je i na to da su mu policajci poručili da na pištolju, koji je navodno pronađen kod Dženana, insistira “druga strana”.

Suđenje u ovom predmetu prolongirano je do daljnjeg, odnosno dok se Alisa Ramić ne oporavi nakon poroda. Na sljedećem ročištu bi odbrana optuženih trebala postavljati pitanja Murizu Memiću.

Prije njegovog današnjeg svjedočenja, sud je odlučio da jeste nadležan za ovaj predmet. To su obrazložili time da je Bosna i Hercegovina potencijalna kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji te da su slučajevi “Dženan Memić” i “David Dragičević” u središtu međuanarodne javnosti” i da njihovo nerasvijetljavanje kompromitira pravosuđe i nanosi štetu Bosni i Hercegovini.

Osim Dupovca, Mutapa, Ramić i Barića, optuženi u ovom predmetu je i recepcioner ilidžanskog hotela Crystal Muamer Ožegović. Ožegović je radio u noći kada je Memić stradao, a hotel se nalazi u blizini Velike aleje.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. jula ove godine potvrdio optužnicu protiv ovih osoba koje državno tužilaštvo tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao.