Iz EU kažu da ne postoji sedam članica koje su za “mirni razlaz”: Svi smo za cjelovitu BiH

U Evropskoj uniji danas je održana press konferenciju na kojoj su novinari postavljali pitanja i o situaciji u BiH traživši komentar Ureda šefa evropske diplomatije Josepha Borella povodom izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na pitanje ima li Borell informacije da je “najmanje sedam članica EU koje će podržati mirnu disoluciju u BiH”, portparol EU Peter Stano prenio je jasnu poruku o stavu Evropske unije.

“Svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji. Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH”, kazao je Strano.

Još jednom je naglasio podršku Evropske unije integritetu, suverenitetu i cjelovitoj Bosne i Hercegovine.

“Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela”, dodao je Strano.

Podcrtao je da to uključuje i dovođenje u pitanje državnih institucija.

“To nije prihvatljivo. BiH ima jasnu evropsku perspektivu i mi radimo sa Bosnom i Hercegovinom i njenim narodom kao jednom zemljom prema čijem smo suverenitetu, teritorijalnom integritetu i cjelovitosti posvećeni. To je poruka koju šaljemo svim našim partnerima”, zaključio je Stano.

Podsjetimo, sinoć je Milorad Dodik izjavio da postoje članice EU s čijim šefovima je razgovarao i da su oni nezavisnost RS-a. Logično, lider SNSD-a nije želio navesti imena tih lidera niti država iz kojih dolaze. Isto je nedavno izjavio i šef Predstavništva RS-a u Washingtonu Obrad Kesić.

 

klix