DAN KNJIGE U PORTI CRKVE – 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde organizovao je četvrti put kulturnu manifestaciju pod nazivom “Dan knjige u porti crkve”. Imajući u vidu da ove godine obilježavamo 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog, članovi Odbora su odlučili da ovogodišnja manifestacija bude posvećena ovom velikom jubileju, želeći na ovaj način da se predstavi značaj Goraždanske štamparije za bosanskohercegovačko društvo.
Ovogodišnji “Dan knjige u porti crkve – 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog“, pripremljen je u zajedničkoj saradnji OMS Goražde, MRV BiH, CRS, Vlade BPK Goražde i opštine Novo Goražde.
Kultura bi danas, više nego ikad prije, trebala biti sastavni dio života svakog čovjeka, a posebno djece. Uzmemo li da ‘u jeziku stanuje bitak’ knjige su izvor i prenosilac znanja, bez znanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema mira. Knjige značajno utiču na formiranje stavova i vrijednosti kod vjernika i svih drugih ljudi, te su kao takve veoma važne i za procese upoznavanja, a shodno tome i poštovanja vrijednosti drugog, te za izgradnju trajnog mira i kvalitetnog život pripadnika različitih vjerskih i etničkih grupa.
U uvodnom obraćanju prisutne goste pozdravili su član Odbora za međureligijsku saradnju  Goražde paroh goraždanski jerej Marko Marković, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždaskog Refik-ef. Čaušević i stručna savjetnica u Međureligijskom vijeću u Bosi i Hercegovii Slađana-Sarit Ninković-Lekanić.
Kao i na  svim dosadašnjim manifestacijama koje organizuje OMS Goražde ukras su bili učenici i profesori OMŠ “Avdo Smajlović” iz Goražda koji su izvođenjem  prikladnih kompozicija uljepšali današnji skup.
O Psaltiru goraždanskom govorila je profesorica srpskog jezika i književnosti Milica Mandić iz Novog Goražda.
Odbor za međureligijsku saradnju Goražde već niz godina provodi projekte koji za cilj imaju unapređenje međureligijskog dijaloga, izgradnju mira na ovim prostorima, upoznavanje religija i vjerskih običaja,  sve u cilju bolje zajedničke budućnosti. Brošuru o desetogodišnjem radu OMS Goražde predstavila je profesorica Azra Bajrović.
Na manifestaciji Dana knjige upriličena je i izložba radova grafika koje su nastale na Drugom saboru grafičara “Teodor Ljubavić“ u Donjoj Sopotnici,  organizovanom u sklopu овоgodišnjeg programa obilježavanja jubileja 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog. Grafike, njih 22 su od strane 11 grafičara urađene na temu Psaltira.
“Tehnika grafike nastala je sa ciljem da prenosi poruke. Vremenom one su se umnožavale, širile, dobijale različite konotacije, ali su uvijek služile povezivanju ili kako se kaže, komunikaciji. U početku to su bili znakovi, slova koja su pratili simbolični ukrasi iz kojih se razvila umjetnička grafika kao zasebna likovna tehnika. Specifičnost grafike kao umjentičke tehnike u odnosu na ostale je u načinu materijalizacije ideje, koje podrazumijevaju različite tehničke i tehonološke postupke.  Od ručnih, preko mehaničkih i hemijskih, osnova je matrica, obrađena ploča sa koje se otiskuje grafički list, odnosno grafika. U novije vrijeme pridružila im se i digitalna grafika. U kojim god tehnikama se izražavali, a odgovarajući na zadatu temu, odabrane umjetnike i umjetnice karakteriše izražajan sopstveni stvaralački pristup i estetska prepoznatljivost.  Više je mjesta u kojima se spajaju i prožimaju umjetnost i Psaltir. Osnova svih je neposrednost. U oba slučaja stanje koje preovladava je izvan ili iznad materijalnog, vidljivog ili čitljivog. Iako u oba slučaja govorimo o otiscima na papirima, suština je u sadržini, onome što je iza, u djelu iz koga je nastalo, odakle je poteklo i kako se može povezati sa drugima. Dok se Psaltir pjeva i sluša čulnost se stišava, u posmatranju umjetnosti otvara se doživljaj. U tom polju međusobnih povezivanja krije se tajna svakog pojedinca“ Biljana Jotić, istoričarka umjetnosti i kustoskinja.
  Na kraju, organizatori su se svima koji su svojim prisustvom uveličali ovu manifestaciju srdačno zahvalili, sa željom da se na kraju još bolje poznajemo i budemo sposobni za zajedničko djelovanje na dobrobit naših naroda.