Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je opredijeljena za aktivnije i agresivnije provođenje antikoruptivnih aktivnosti

Borba protiv korupcije i uspostavljanje Ureda za borbu protiv korupcije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde bili su tema današnjeg sastanka premijerke Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aide Obuće i Erika Larsona, višeg savjetnika za borbu protiv korupcije i člana Ambasade SAD-a u Sarajevu.

„Vlada SAD-a podržava potpunu i snažnu borbu protiv korupcije na svim niovima vlasti, uključujući i uspostavu kantonalnih ureda za borbu protiv korupcije i zbog toga smo danas ovdje“- riječi su Erika Larsona koji se nada da je ovo početak perioda mnogih sastanaka na ovu temu.

Opredijeljenost Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za aktivnije i agresivnije provođenje antikoruptivnih aktivnosti predstavnicima američke ambasade na današnjem sastanku iskazala je premijerka ovog kantona Aida Obuća. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i u narednom periodu nastavit će s pružanjem nedvosmislene i potpune podrške Tijelu za sprječavanje i borbu protiv korupcije, putem kojeg provodi čitav niz antikoruptivnih aktivnosti, (uspostava registara uposlenih i imenovanih lica, provjera diploma, kontrola zakonitosti finansijskog poslovanja, stalna koordinacija s tužilaštvom, policijom i inspekcijskim organima), a sve s ciljem jačanja i vraćanja povjerenja javnosti u institucije vlasti. U dosadašnjim antikoruptivnim aktivnostima imali smo značajnu podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, na čemu smo im iznimno zahvalni. Nadamo se takvoj podršci i ubuduće, kako od Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, tako i drugih međunarodnih institucija i ambasada država koje su i do sada odlučno podržavale Bosnu i Hercegovinu i Bosansko-podrinjski kanton Goražde“- kazala je premijerka BPK Goražde koja je informisala današnje učesnike sastanka i s narednim planovima i aktivnostima Vlade s ciljem što efikasnije borbe protiv korupcije.

Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, uz podršku međunarodnih institucija i partnera, planira pokrenuti postupak donošenja Zakona o sprječavanju korupcije, Zakona o dodjeli budžetskih sredstava udruženjima i neprofitnim organizacijama, uspostavu Registra javnih nabavki i Registra dodijeljenih transfera udruženjima. Njihovo donošenje bit će potvrda naše odlučnosti i opredijeljenja da putem Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije intezivnije nastavimo s provođenjem antikoruptivnih aktivnosti, koje će u konačnici sigurno dati rezultate i učiniti naš kanton mjestom sigurnog i ugodnog življenja“- riječi su premijerke BPK Goražde Aide Obuće.

Sastanku u Goraždu prisustvovale su i političke savjetnice Ambasade SAD-a u BiH i OSCE-a Dragana Gluhović i Lejla Kablar Sarajlić, te Nataša Danojlić ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose BPK Goražde i Elmir Pilav, predsjednik Tijela za sprječavanje i borbu protiv korupcije Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

 

www.bpkg.gov.ba