Potpisan Memorandum o razumjevanju između Misije OSCE-a u BiH i BPK Goražde

Šefica Misije OSCE-a u BiH   Kathleen Kavalec i ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist danas su posjetile Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde.  

Glavne teme razgovora  sa premijerkom BPK Goražde Aidom Obućom, ministricama za pravosuđe te obrazovanje Natašom Danojlić i Biljanom Begović, bile su   aktivnosti u borbi protiv korupcije s čim u vezi su od strane misije OSCE-a uočeni značajni iskoraci u ovom kantonu.  

Ambasadorica Kavalec i ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović ovom prilikom potpisale su i memorandum o razumjevanju o “Standardima i modelu profesionalnog razvoja školskog menadžmenta“.  

Kavalec je naglasila da misija OSCE-a ima izuzetno dobru saradnju sa BPK Goražde odajući priznanje premijerki i ministricama za dosadašnji rad u borbi protiv korupcije u ovom kantonu.  

  „ Potpisali smo memorandum o razumjevanju koji se odnosi na stručno usavršavanje rukovodstava škola i ovim memorandumom se predviđa  osnivanje jedne velike radne grupe u kojoj će biti predstavnici ministarstva,  prosvjetno pedagoškog zavoda kantona i OSCE-a  koji će razgovarati o mogućnostima stručnog usavršavanja nastavnog osoblja i rukovodstava škola i modelima da se to provede u praksi. Ovdje smo uočili značajne iskorake koji su napravljeni u ovom kantonu i zaista pozdravljamo takve inicijative zbog čega nam je zadovoljstvo što smo danas ovdje“ – istakla je ambasadorica Kavalec.  

Ona je naglasila i značaj posjete  ambasadorice Švedske, države koja ove godine predsjedava OSCE-om. 

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da je jedna od centralnih tema razgovora bila borba protiv korupcije što je, kako je kazala, vrlo važno pitanje, jer je  

 korupcija pojava koja narušava povjerenje građana u institucije sistema.  

„ Korupcija predstavlja prijetnju po demokratiju, vladavinu zakona i ekonomski razvoj zbog čega smo danas razgovarali o načinima borbe protiv korupcije. To je zaista jedna važna tema  ne samo za ovaj kanton nego i za cijelu zemlju. Švedska će nastaviti pružati svoju podrškju svima onima u ovoj zemlji koji žele pomagati da zemlja ide naprijed i da se konačno integrira u Evropsku uniju“ – naglasila je ambasadorica Strömquist.  

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća ocijunila je da  podrška Misije OSCE-a,  ambasadorice Kavalec te švedske ambasadorice Strömquist, predstavlja ohrabrenje za još intenzivniji rad na provođenju mjera u borbi protiv korupcije u ovom kantonu.  

„ Danas smo dobili pohvale od obje ambasadorice, a  na nama je da se zaistra zajednički  trudimo da budemo još bolji  i ovaj kanton učinimo mjestom ugodnog življenja te budemo primjer  kako se može zajednički raditi kada je u pitanju borba protiv korupcije.  Aktivnosti koje smo mi radili u saradnji sa Timom za borbu protiv korupcije su rezultirale određenim napretkom ali u narednom periodu zaista ćemo napraviti korak dalje donošenjem Zakona o sprječavanju korupcije u BPK Goražde i uz podršču naših međunarodnih partnera osnivanjem Ureda za borbu protiv korupcije“ – najavila je premijerka Obuća.   

 

 

Delegacija Misije OSCE u BiH danas se susrela i sa gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem i predsjedavajućim Gradskom vijeća Bajrom Obućom te  predstavnicima nevladinih organizacija,  Kuće „Seka“ Goražde i Odbora  međureligijskog vijeća Goražde. U naselju Prvi maj ambasadorice su u pratnji domaćina posadile i sadnice drveća.