IAKO JE USLUGA TREBALA BITI BESPLATNA: Kantonalna bolnica Goražde naplaćivala pacijentima antigenski test

Kantonalna bolnica Goražde je prijem bolesnika na liječenje, posebno na odjelu Interne klinike i Hirurgije, uslovljavala testiranjem, koji su naplaćivali od pacijenata sa uputnicom, iako je ta usluga trebala biti besplatna po odluci Zavoda za zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.Nepokretni i teško bolesni vremešni muškarac (identitet na zahtjev porodice ne otkrivamo) 12. jula ove godine je kolima Hitne pomoći, uz uputnicu ljekara koji ga je pregledao kod kuće, prevezen u Ugrentni centar Kantonalne bolnice u Goraždu. Tu ga je pregledao dežurni ljekar, a potom i doktor specijalista i zaključeno je da treba da bude smješten na hirurgiju. Prije nego što je prebačen na hirurgiju, od njega je zatraženo da uradi antigenski test da bi se utvrdilo da li ima simptome zaraze korona virusom. Osoblje je od pacijenta zatražilo da plati 30 KM za antigen test, što je on i učinio. Situacija je bila hitna i čovjek je jedino želio da njegov otac dobije potrebnu ljekarsku pomoć. Kasnije je shvatio da je prevaren, jer Kantonalna bolnica Goražde nije imala zakonsko uporište da njegovom ocu naplati antigensko testiranje, pošto je imao uputnicu nadležnog ljekara.

 

Prema odluci Zavoda za zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH (FZZO) od 1. aprila 2021. godine na snazi je odluka da zdravstvene ustanove na području ovog bh. entiteta komercijalne testove (na lični zahtjev građana) naplaćuju 69 KM, serološke testove 36 KM i antigenske testove 32 KM (u cijenu svih testova nije uračunat PDV), dok pacijenti sa uputnicom ljekara ili nadležne zdravstvene ustanove ne plaćaju ove testove. Kantonalna bolnica Goražde, očigledno, ignorisala je ovu odluku FZZO, a prema našim izvorima, u toj bolnici je bilo više slučajeva da su prijem bolesnika na liječenje, posebno na odjelu Interne klinike i Hirurgije, uslovljavali testiranjem, koji su „u kešu“ naplaćivali od pacijenata. Za plaćeno testiranje ljudi su dobili tzv. nota račun, a ne fiskalni. Žurnal je tragom ovog slučaja zatražio odgovor od Kantonalne bolnice u Goraždu, ali nisu odgovorili na naša pitanja.

Sin nepokretnog čovjeka s početka priče, odlučio je da principijelno, a ne radi novca, sve istjera na čistac, s obzirom na to da je platio nešto što je trebalo da bude besplatno. Uspio je da da mu Bolnica vrati nezakonito naplaćeni novac. Slučaj je prijavio Finansijskoj policiji Federacije BiH, iz koje su nam potvrdili da su zaprimili tu prijavu.

“Inspekcijski nadzor/kontrola pravnog lica JZU Kantonalna bolnica Goražde je otvorena sredinom mjeseca oktobra 2021. godine, a na osnovu zaprimljene predstavke putem elektronske pošte, od 30.07.2021. godine, na adresu Finansijske-Financijske policije FBiH. Drugih predstavki u istom predmetu nije bilo”, odgovoreno je Žurnalu iz Finansijske policije Federacije BiH.

Pojašnjava se da je podnosilac prijave od Finansijske policije FBiH zatražio kontrolu JZU Kantonalna bolnica Goražde, zbog gotovinske naplate pružanja usluge testiranja na COVID-19 i pacijentima koji imaju izdate uputnice za testiranje, što je prema prijavitelju suprotno Odluci Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH.

“Po okončanju inspekcijskog nadzora, na osnovu utvrđenih činjenica, sačiniti će se zapisnik. Ukoliko se inspekcijskim nadzorom utvrdi prekršajna ili eventualno krivična odgovornost, po istom će se pokrenuti odgovarajući postupci pred nadležnim sudom odnosno tužilaštvom”, naveli su iz Finansijske policije Fedracije BiH.

Iz dostavljenog odgovora jasno je da su prijavu zaprimili 30. jula, a da su inspektore u Kantonalnu bolnicu Goražde u vezi sa ovim slučajem uputili tek sredinom oktobra i to tek posle insistiranja podnosioca prijave da mu dostave odgovor da li su u njegovom slučaju preduzeli neke korake. Prema nezvaničnim informacijama, Finansijska policija FBiH je ranije Kantonalnoj bolnici „gledala kroz prste“ za sve učinjene finansijske nepravilnosti.

Nadzor je, prema izvorima Žurnala, vršio i i MUP BPK, ali navodno nikada nisu pronašli nikakve nepravilnosti. Izvor Žurnala još navodi da su MUP BPK i Kantonalna bolnica Goražde politički plijen raspodjele vlasti u tom kantonu, koje dijele Edim Fejzić, Osman Subašić i Sejad Tatarin.
Edim Fejzić i Sejad Tatarin su poslanici u Skupštini BPK-a i delegati u Domu naroda Federacije BiH. Njih dvojica našla su se nedavno u središtu skandala, kada je na sjednici Skupštine BPK pušten audio snimak o navodnom trgovanju ko će u tom kantonu imati prevlast nad MUP-om, a ko nad Bolnicom Goražde. Tatarin je poznat i po tom što je u septembru 2017. godine pucao na Ramiza Dragolja, jer je Dragolj, zbog neslaganja sa vrhom stranke i sumnji da su umiješani u mutnje radnje, napustio Stranku dijaspore.

Osim što iz Kantonalne bolnice u Goraždu Žurnalu nisu odgovorili na pitanje da li su antigenske testove, koji nisu bili komercijalni, naplaćivali po cijeni od 30 KM, iz te zdravstvene ustanove nismo dobili odgovor ni na ostala pitanja:

Koliko je JZU Kantonalna bolnica Goražde od početka pandemije Covid-19 uradila seroloških/antigenskih testova?

Da li su te testove i koju količinu nabavljali putem javnih nabavki, a koliko ih je donirano putem Zavoda za javno zdravlje Federacije BiH?

Zid tišine na koji smo naišli u goraždanskoj bolnici izaziva sumnju da je u vezi sa PCR, antigenskim i serološkim testovima, urađenim u toj bolnici od početka pandemije u martu prošle godine, bilo raznoraznih nepravilnosti. Pregledom javnih nabavki Kantonalne bolnice Goražde, ne postoji nijedan podatak da su oni putem tendera nabavljali PCR, serološke ili antigenske testove.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Žurnalu je odgovoreno da su Bosansko-podrinjskom kantonu dostavili 240 komada antigenskih testova iz donacije Njemačke, te 50 komada brzih, seroloških testova iz donacije Kine.

“Napominjemo da navodimo samo one donacije sa kojima je upoznat Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH”, navedeno je u odgovoru.

Jednostavno je nemoguće da je Bolnica u Goraždu za godinu i po dana uradila tek nešto manje od 300 antigenskih i seroloških testova, kako onih koji su radili pacijentima sa uputnicama, tako i komeracijalnih. Goražde je, baš kao i Foča, bila destinacija gdje su mnogi turisti iz Srbije, prošlog i ovog ljeta radili antigenske i serološke testove kako bi mogli otputovati na ljetovanje u Crnu Goru. I mnogo državljana Crne Gore se testiralo u tim gradovima zbog odlaska u inostranstvo.

Budući da ne postoje podaci da su testove nabavljali putem javnih nabavki, a da je broj doniranih testova izrazito mali, ostaje treća mogućnost – da su serološki i antigenski testovi nabavljani putem direktnih pogodbi. Stvarna cijena jednog antigenskog testa ne prelazi 4 KM po komadu, a podsjetimo još jednom, nepokretnom pacijentu su taj test po svemu sudeći nezakonito, naplatili 30 KM.

zurnal.info