Jednostavni trikovi kojima ćete produžiti svježinu hrani

Vrlo je jednostavno produžiti rok upotrebe pojedine hrane. Na primjer, višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Svježi sir i vrhnje

Svježi sir i vrhnje najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze – okrenete naopačke i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekt vakuuma što usporava razmnožavanje bakterije.

Brašno, palenta i zobene pahuljice

Želite li sačuvati brašno od malih kukaca koji vole boraviti u njemu – posegnite za ljutom kaugumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći kukci.

Bobičasto voće

Bobice, poput borovnica, će vam duže biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom otopinom – u šoljicu stavite dvije kašike octa, isperite ih i spremite.

Hljeb

Želite li da hljeb duže ostane svjež i mekan, i ne upljesnivi se, u vrećicu ubacite stapku celera.

Jabuka

Ukoliko ste narezali jabuku na komade i shvatili da ih nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa učvrstite gumicom tako da se izvana vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.

Suho voće

Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana

Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

klix