U Goraždu akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

– Zavod za javno zdravstvo Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) u saradnji sa Domom zdravlja „dr. Isak Samokovlija“ i Udruženjem oboljelih od dijabetesa danas je u Goraždu organizirao akciju mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska.

Akcija je organizirana povodom 14. novembra Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u namjeri da se skrene pažnja na značaj prevencije ove bolesti

„ Odlučili smo na ovaj način da građanima omogućimo mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska uz savjete o potrebi prevencije i česte kontrole   šećera u krvi. Prema podacima Zavoda imamo 1.168 oboljeih što je u odnosu na broj stanovnika  visoka incidenca a samo u  prošloj godini smo imali 47 novootkrivenih i svake godine se nažalost broj oboljelih povećava“ – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK dr. Medina Bičo.

Građanima je danas na istom  punktu, ispred Centra za kulturu, omogućena i vakcinacija protiv koronavirusa, što su mnogi i iskoristili.

„  Njihova osnovna bolest  uzrokuje znatne poteškoće dijabetičarima koji spadaju u rizične skupine i nažalost razviju komplikacije ukoliko dobiju Covid-19, tako da je jako bitno da se vakcinišu  ali isto tako i svi ostali građani koji do sada to nisu uradili. Na raspolaganju su vakcine AstraZeneca, Sinofarm i Moderna a interesovanje je prilično veliko čime smo zadovoljni. Ranije smo vakcinalni punkt imali i na sajmu Dani jabuke i nije bila neka velika zainteresiranost, međutim danas vjerovatno zbog mjerenja šećera i krvnog pritiska je veća i zainteresiranost za vakcine“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

Na području tog kantona procenat vakcinacije iznosi blizu 46 posto od ukupnog broja punoljetnih građana.