Novi ministar privrede Haris Salković položio zakletvu

Skupština BPK Goražde danas je potvrdila odluku premijera i sa pozicije ministra privrede razrješila Mensada Arnauta (A-SDA). Na ovu poziciju danas je imenovan Haris Salković, diplomirani ekonomista koji je danas položio i svečanu zakletvu.

Iz opozicije su tražili obrazloženje o smjeni ministra privrede, tražeći da se skupštini obrazlože stvarni razlozi smjene.

“Insistiram da premijerka kantona za govornicom saopći stvarne razloge smjene ministra privrede. Vi ste ti koji smjenjujete, ja sam tražio vaše obrazloženje da li je to sukob u koaliciji, nerad, kriminal, svađa u koaliciji, dilanje…”, kazao je je Suad Došlo, poslanik SDP-a u Skupštini BPK Goražde.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća, obraćajući se za govornicom istakla je, između ostalog, da za “teške riječi” treba imati i dokaze.

“Teške riječi izgovarate, kriminal, dilanje… Molim vas da za ovom govornicom kada se spominje Vlada BPK Goražde ne koristite te riječi ako nemate dokaz za to. Sa Arnautom je bilo i neslaganja i slaganja u radu, došlo je do mimoilaženja u radu, iz tih razloga sam predložila ovu odluku”, kazala je između ostalog Obuća.

Podsjetimo, zahtjev za smjenu ministra Arnauta kao i imenovanje novog ministra Harisa Salkovića, o čemu smo pisali i ranije na adresu premijera Vlade BPK Goražde dostavio je zastupnik A-SDA u Skupštini BPK Goražde Hajdar Drljo, a smjeni Arnauta raspravljalo se i na više međustranačkih sastanaka.

U obrazloženju koje je na adresu premijerke kantona uputio Hajdar Drljo, ističe se, između ostalog, da je Arnaut opstruirao nabavku i stavljanje u funkciju vage za mjerenje međuosovinskog opterećenja teretnih vozila na cestama BPK Goražde.

“Želim da podsjetim građane da je nabavka vage bila incirana od određenih poslanika, kada sam došao na ovu poziciju šest je puta raspisivan poziv za nabavku i uvjek je došlo do opstrukcije, i da su tenderi poništavani. Više puta su poslanici na sjednicama potencirali da se uspostavi vaga, od osmog puta smo je uspjeli obezbjediti, nikada nisma opstruirao rad vage”, između ostalog je pojašnjavao Arnaut obraćajući se danas na sjednici.

U konačnici 15 poslanika glasalo je za njegovo razrješenje, jedan je bio protiv, dok je sedam bilo suzdržanih, nakon čega je potvrđena odluka premijera o imenovanju Harisa Salkovića, za novog ministra privrede. Za Salkovića je glasalo 16 poslanika, dok je 8 njih bilo suzdržano.

“Zahvaljujem se predlagaču i poslanicima koji su mi dali povjerenje. Do sada sam u svom radu uvijek težio ka unapređenju i stvaranju novih vrijednosti uz naglasak na red, rad i disciplinu, a siguran sam da će to biti slučaj i u buduće. Misija ministarstva u narednom periodu će biti obnavljanje i uspostavljanje saradnje na svim novoima, počevši od privrednika kod kojih smo možda izgubili povjerenje, unapređenje saradnje sa svim korisnicima koji mogu doprinijeti daljnjem razvoju našeg kantona i povećanju zaposlenosti kroz privredu, poljoprivredu, turizam ili bilo koju drugu djelatnost. Također, razvoj suradnje sa drugim kantonima, gdje ne želim praviti bilo kakve razlike ko je na vlasti, pa prema višim nivoima vlasti gdje sam siguran da postoji prostor za unapređenje suradnje kroz nove projekte, a samim tim rast i razvoj privrede, poljoprivrede i turizma. Svjestan sam kompleksnosti i obimnosti ministarstva za privrede i da je kratak period na koji sam imenovan, ali ću dati svoj maksimum da kroz budžet za iduću godinu napravimo da budžet bude razvojni, a ne socijalni kao što je u većini slučajeva to do sada bio. Naglašavam, želim biti ministar svih građana a ne pojedinca ili grupe i učinit ću sve da opravdam ukazano povjerenje, poručio je novi ministar privrede Haris Salković.