Kanton Sarajevo podržat će projekte Grada Goražda

Ministri finansija, zdravstva i saobraćaja Vlade Kantona Sarajevo  Edin Čičić, Haris Vranić i Adnan Šteta i direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda danas su boravili u posjeti Gradu Goraždu. Sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem  razgovarano je unaprijeđenju međusobne saradnje te mogućnostima realizacije projekata značajnih za građane Goražda.

Naglašeno je da je  Kanton Sarajevo spreman  podržati  projekte u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima, a oni će biti konkretizirani u narednom periodu

„ Nama u Kantonu Sarajevo je jako bitno da pazimo Goražde, da budemo blizu Goražda i slušamo potrebe građana Goražda i da se stavimo na rasploganaje u kapacitetu u kojem smo u mogućnosti. Danas smo razgovarali o projektima koji su bitni gradskoj upravi  na bazi kojh ćemo vidjeti šta je realno da možemo realizirati u idućoj godini i planirati u svojim budžetima. Sigurno da će u narednom periodu Goražde imati  puno bolji status i da ćemo se mi u Sarajevu puno više brinuti da pomognemo Gradu Goraždu u svim projektima koje bude radio“ – kazao je  ministar saobraćaja Kantona Sarajevo   Adnan Šteta.

Ministar finansija Kantona Sarajevo Davor Čičić potvrdio je opredjeljenje Kantona Sarajevo da pronađe način da pomogne u realizaciji konkretnih projekata u Gradu Goraždu pa i čitavom BPK.

„ To bi radili prema procjeni  vrijednosti projekata i na taj način bi finansirali  svaki pojedinačni projekat iznosom koji budžet Kantona Sartajevo može podnijeti, ali svakako imamo želju da pomognemo maksimalno koliko možemo“ – kazao je Čičić.

Spremnost za unaprijeđenje saradnje sa Gradom Goražde izrazila je i Turistička zajednica Kantona Sarajevo čiji direktor Kenan Magoda smatra da ove institucije trebaju biti generator razvoja i u oblasti sporta, kulture i turizma.

„ Ovo što Goražde ima, Drinu, internacionalni Festival prijateljstva , moramo podići na jedan veći nivo i u zajedničkoj saradnji sa gradonačelnikom Imamovićem koji ima veliku želju i energiju, to će biti fokus u narednom periodu. Kada budemo radili promociju Sarajeva radit ćemo i promociju Goražda kroz digitalne medije, kroz sajmove, gdje će i predstvanici Grada Goražda biti pozvani. Prva prilika je EXPO  i sigurno će TZ Kantona Sarajevo  poslati slike Goražda u svijet“ – kazao je Magoda.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da očekuje intenzivniju saradnju  sa Kantonom i Gradom Sarajevom, sa čijom gradonačelnicom je jučer i potpisan sporazum.

 

 

„ Ministri Vlade Kantona Sarajevo i dirkektor TZ iskazali su želju da dođu i vide na kojim infrastrukturnim i drugim projektima mogu pomoći Gradu Goraždu u narendom periodu, s tim da ćemo konkretne poteze tek dogovoriti. Pored resora iz kojih dolaze ministri možemo sarađivati i u drugim oblastima. Ne tražimo novčana sredstva koja ćemo potrošiti na stvari koje nisu projektno definisane, već striktno u okviru projekata. Taj model želimo i tako ćemo se i ponašati“ – kazao je gradonačelnik Goražda.