Kako razlikovati prehladu od upale sinusa

Bolest počinje nakon inkubacije od 1 do 3 dana i najčešće traje oko sedam dana

Ako vam curi nos, sigurno pretpostavljate da se radi o prehladi. No, ako stanje ne prestaje ili se osjećate još gore, možda je u pitanju upala sinusa. Važno je znati da, iako se mogu javiti slični simptomi, prehlada i upala sinusa su ustvari različite bolesti.

Lagana bol

Obična prehlada jest virusna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela karakterizirana izrazitom hunjavicom, kihanjem, osjećajem začepljenosti nosa i ušiju, suhoćom, stezanjem i laganim bolom u ždrijelu.

Obično nisu prisutni opći simptomi. Bolest počinje nakon inkubacije od 1 do 3 dana i najčešće traje oko sedam dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja. Simptomi prehlade uključuju bolno grlo, curenje nosa, kašalj, kihanje, glavobolje i bol u tijelu.

Upalu sinusa označava upala i oticanje sinusne sluznice, može biti bakterijska, virusna, čak i gljivična. Najučestaliji simptomi su pritisak u glavi i glavobolja, obilan iscjedak iz nosa i iza nosa, kod jačih upala povišena temperatura.

 

Detaljan pregled

Ako ima gnojnog sekreta to govori da se možda radi o bakterijskoj upali. Sukrvavi iscjedak iz nosa, također, govori o upali i treba detaljnije pregledati čitavu nosnu šupljinu.

Prema pisanju Američkog centra za alergije, astmu i imunologiju, simptomi upale sinusa uključuju postnazalno kapanje, zelenu boju sluzi iz nosa, osjetljivost lica ispod očiju ili čela, bol u prednjem dijelu glave, bolni zubi, kašalj, temperatura, umor i loš zadah.

Kada ljekaru

Stručnjaci savjetuju da pričekate sedam dana prije odlaska ljekaru. U tom vremenu probajte da se odmarate te rehidrirate. Ako se često nalazite u ovakvoj situaciji, stručnjaci savjetuju da posjetite otorinolaringologa kako iza tog čestog problema ne bi stajala neka bolest u pozadini.

Kako tretirati

Nažalost, brzog lijeka za prehladu nema, ali je važno uzimati puno tekućine i odmarati te koristiti lijekove koje možete nabaviti bez recepta, ali oni neće utjecati na tok bolesti jer prehladu uzrokuju virusi, a ne bakterije pa antibiotici neće pomoći.  Stručnjaci savjetuju da se koristi lijek poput ibuprofena kod temperature i boli ali i kod začepljenja nosa. Med je jako dobar pripravak ako vas muči kašalj. Sprejevi za nos će isto pomoći, ali i topla pileća juha koja će vas ugrijati.

Upale sinusa će često proći same od sebe, kažu stručnjaci CDC-a, ali ako vaša infekcija nikako ne prolazi i uzrokovana je bakterijom, možda ćete trebati antibiotike. Savjetuju i da isprobate sljedeće stvari kako biste olakšali stanje. Koristite sprej nekoliko dana te uzimajte antihistamine i isprobajte intranazalne kortikosteroide (sprej). Preporučuje se i da ispirete nosnu šupljinu otopinom soli i vode.

 

Avaz