Sutra akcija dobrovoljnog darivanja krvi “I krv svoju, za Bosnu moju”

–  Mreža mladih muftijstva goraždanskog u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH organizirat će akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcija simboličnog naziva „I krv svoju, za Bosnu moju“ održat će se u subotu 20. Novembra i dio je programa obilježavanja Dana državnosti BiH.

“ Ovo je druga po redu akcija koju organiziramo, simbolično uz rođendan naše domovine. Prva j ebila uz Dan nezavinosti kada smo prikupili 54 doze krvi, a sada očekujemo još veći odziv I vjerujemo da će značajan broj punoljetnih građana dati svoj doprinos, darivanjem dragocjene tečnosti” – kazao je član Mreže mladih muftijstva goraždanskog Aldin Džananović.

Dodao je da mladi muftijstva goraždanskog i na druge načine nastoje obilježiti značajne datume te kroz razne aktivnosti nastoje  proširiti svoje znanje o historiji domovine.

“ Povodom Dan adržavnosti BiH posjetili smo I izložbu u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.  Mreža mladih učestvuje i u generalnom projektu Rijaseta iZ u BiH pod nazivom “Upoznaj domovinu, domovinske zemlje i dijasporu” u okviru koje smo posjetili partizansko groblje, Semiz Ali-pašinu džamiju u Prači, džamiju Husein ef. Đoza na Turskoj ravni, lokalitet Haništa gdje smo imali predavanje o značaju Grepka i odbrani Goražda, kao i nekropolu stećaka Goršić polje “ – pojašnjava Džananović.

Napominje da je na nivou tri medžlisa, Goražda, Ustikoline i Rogatice u toku i izrada istraživačkih radova

“  U medžlisu Ustikolina tema je mezarje na Odžaku i Presjeci, u Rogatici je to  Mehmed Refik ef. Hadžiabdić  a u Goraždu jedan od najvećih vakifa Džafer beg Sijerčić I njegovi vakufi, džamija, dućani I medresa koji su nekad postojali na Trgu. Cilj je da  mladi i na ovaj način nauče što više o svojoj prošlosti  a rezultati tog istraživačkog projekta bit će predstavljeni sredinom decembra u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu” – kazao je Džananović.