Schmid: Hitno smanjite tenzije i uhvatite se stvarnih problema u državi

Generalna sekretarka OSCE-a Helga Maria Schmid rekla je da je članovima Predsjedništva BiH tokom odvojenih susreta prenijela da je u Bosni i Hercegovini hitno potrebno smanjiti tenzije, prekinuti upotrebu retorike podjela i vratiti punu funkcionalnost institucija na nivou države.

Ona je navela da su jučerašnji odvojeni sastanci sa tri člana Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom potvrdili da postoji razlika u stavovima po pitanju ključnih izazova i rješenja za njih, saopćeno je iz OSCE-a.

Schmid je istakla da je apelovala da se politički lideri fokusiraju na sprovođenje reformi, te da se uhvate u koštac sa stvarnim problemima sa kojima se građani suočavaju, kao što su nezaposlenost, korupcija, te potreba za kvalitetnim, inkluzivnim obrazovanjem.

“Aktuelna kriza negativno utiče na ekonomiju i obeshrabruje investicije. Ukupni rezultat prouzrokovan ovim faktorima je kontinuirano iseljavanje građana BiH, a posebno mladih”, ocijenila je Schmidova.

Ona je dodala da je sa svim sagovornicima razgovarala i o ključnoj potrebi izborne reforme.

“Konstruktivan angažman je potreban za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će biti u skladu sa međunarodnim standardima”, naglasila je Schmid i dodala da je Kancelarija OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava zajedno sa Misijom OSCE-a u BiH spremna da ponudi ekspertizu i pomoć u ostvarenju ovog ključnog napora.

Ona je naglasila da će OSCE nastaviti da se fokusira na izgradnju povjerenja, pomirenje i reforme, ali da je krajnja odgovornost za donošenje ispravnih odluka i pravljenje iskoraka u rukama lidera ove zemlje.

Schmidova je navela da će Misija OSCE-a nastaviti da podržava BiH u skladu sa njihovim mandatom koji je, kako kaže, utkan u Dejtonski mirovni sporazum.

klix