Stanovnici Budića i Laleta traže redovno vodosnabdjevanje

Stanovnici nekoliko naselja nadomak Goražda godinama se suočavaju sa nestašicom vode, a slavine su sve češće suhe. Oko 400 domaćinstava na svega kilometar i po od centra grada koriste šumske potoke čekajući projekat redovnog vodosnabdjevanja. Život bez vode praktično postaje nemoguć u naseljima Laleta i Budići, žale se mještani.

“Godinama obećanja da ćemo dobiti vodu, ali do sada ništa nije učinjeno. Urađen je projekat izgradnje vodovoda za Pargane, Budiće i visinske djelove Vinarića, ali nikad nije realiziran. Obećava se svake dvije godine pred izbore i na tome ostane. Koristimo šumske potoke da bi obezbijedili vodu i to traje godinama, to nije normalno u 21. stoljeću. Nažalost svima nama prijeti iseljavanje ukoliko nam se ne svore normalni uslovi za život”, kaže Admir Sofradžija.

Hasan Klinac iz naselja Laleta za potrebe ukućana doprema vodu sa obližnjeg brda Baba.

“Ovdje polovina mještana nema vode, pola je priključilo potok da bi imali vodu. U ljetnim mjesecima potoci presuše i ostanemo bez vode. Oni koji mogu kupe tri kubika vode i za to moraju platiti 40 ili 50 maraka. Nije mi jasno zašto smo mi ostavljeni na milost i nemilost, druga naselja, Vran Potok, Lastavice i drugi su već odavno na vodovodnoj mreži”, kaže Klinac.

Pojašnjavaju da iznad naselja i danas postoje rezervoari građeni još u vrijeme  Austro –Ugarske koji su u funkciji, ali u jako lošem stanju i bez dovoljno vode iako su na korak od centra grada.

“Ima sedam ili osam takvih rezervoara, ali su se skoro raspali. Nema tu dovoljno vode, međutim to ne sprečava komunalno preduzeće da naplaćuje račune. Niko ne vodi računa o tim rezervoarima, oni nisu zaključani i vrlo je upitan kvalitet te vode. Tako se prije tri godine desilo da je nestalo vode, upravo iz jednog od tih rezervoara i ja sam izašao sa komšijom da vidim je li nešto začepilo. Vjerovali ili ne mi smo miša kandžijaša izvukli iz te cijevi na sajlu, a narod je mjesecima pio tu vodu”, priča Redžo Halilović.

Fadil Rišljanin nada se da će nadležni čuti njihove apele za pomoć.

“Nama ni gradonačelnik ni niko ne može dovući u cisternama koliko nama treba. Svi smo mi doveli vode sa izvora okolo, pa je to nekad i moglo, ali i voda zavisi od klime koja se mijenja. Danas, kad su snjegovi ili kiše nekako se snalazimo, ali ljeti zaista nemamo vode”, ogorčen je Rišljanin.

Mještani su kategorični da će ukoliko do marta ne budu započeli radovi na projektu redovnog snabdjevanja vodom organizovati i proteste pred gradskim i kantonalnim institucijama.