22. Internacionalni dječiji festival ”Šta se pjesmom sanja” 4. decembra

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, u Goraždu se ovog vikenda nastavlja tradicija održavanja internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“ . Riječ je o jednom od najznačajnijih događaja čiji je organizator ova ustanova, a  22. po redu festival okupit će učesnike i autore iz pet država.

Rukovodilac kulturno-umjetničkih djelatnosti Centru za kulturu Mensura Sijerčić naglašava da sde privode  kraju pripreme za održavanje  ovog jedinstvenog događaja  koji afirmiše dječije stvaralaštvo

“ Na zadovoljstvo svih nas ove godine imamo nešto više izvođača i imat ćemo priliku čuti 17 novih autorskih kompozicija i za razliku od prošle godine kada je bio online, vraćamo se nekom normalnijem načinu održavanja festivala koji će biti otvorenog tipa. Nakon dugo vremena imamo goste iz Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Srbije i naravno učesnici su i djeca iz BiH” – kazala je Sijerčić.

Tradicionalno i sa ovog festivala bit će izdat CD sa svim kompozicijama koje na ovaj način mogu doprijeti do što većeg broja publike, posebno najmlađe

“ Cilj festivala je popularizacija dječije pjesme i dječijeg stvaralaštva uopće i motivacija autora da pišu, stvaraju i komponuju pjesme koje djeca rado pjevaju na festivalima ovog tipa. Iza svakog festivala imamo CD koji dijelimo radio stanicama, vrtićima, osnovnim školama tako da on traje i na takav način. Kroz dosadašnje festivale objavili smo više od 340 dječijih pjesama što predstavlja bogatu  riznicu pjesama za djecu, na što smo izuzetno ponosni” – naglasila je Sijerčić.

Na festivalu takmičarskog karaktera o najboljima će i ove godine odlučivati stručni i dječiji žiri. Uz nagrade za prva tri mjesta, te one za najbolji tekst, aranžman i muziku bit će dodjeljena i nagrada za najmlađeg učesnika kao i za najbolji scenski nastup. U revijalnom dijelu programa nastupit će pobjednici i učesnici prethodnih festivala.

Ovogodišnji 22. po redu dječiji fetsival ”Šta se pjesmom sanja” održat će se u subotu 4. decembra u 18 sati u velikoj sali Centra za kulturu, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Prvi festival dječije pjesme ”Šta se pjesmom sanja” održan je u najtežim ratnim uvjetima 1994. godine i predstavlja simbol neuništivnosti duha u opkoljenom Goraždu. Danas se svrstava među najznačajnije internacionalne manifestacije za djecu na području BiH.