Ejna Herić i Adela Hadžić pobjednice 22. dječijeg festivala ”Šta se pjesmom sanja”

 Goraždanke Ejna Herić i Adela Hadžić sa pjesmom ”Da imam čarobni štapić” pobjednice su 22. Internacionalnog dječijeg festivala “Šta se pjesmom sanja“ koji je sinoć održan u Goraždu. Tekst pobjedničke kompozicije potpisuje Asja Hadžić, autor muzike je Belkisa Vehabović dok je autor aranžmana Adnan Mušanović.   

Stručni žiri drugo mjesto dodijelio je Dilari i Sari Mulić iz Sarajeva sa kompozicijom “Sunčana parada”, dok je treće mjesto osvojila Andrea Nikolova iz Sjeverne Makedonije sa pjesmom “Simpatija si mi“. 

Dječiji žiri prvu nagradu dodjelio je Hani Sijerčić koja je izvela pjesmu “Hanin ples“, drugo mjesto osvojio je Nasr Aleta sa kompozicijom ”Noćima ne spavam” dok je trećeplasirana po ocjeni dječijeg žirija Azra Bašić koja se predstavila  pjesmom ”Šau bau, bau šau”.  

 Odlukom stručnog žirija, nagrada za najbolji tekst pripala je Aleksandri Žunjanin (Srbija) za pjesmu ”Mašta”. Nagradu za najbolju muziku osvojio je Mario Meršnik za pjesmu ”Dajte nam krila”, a za najbolji aranžman Adnan Mušanović za pjesmu ”Pjesmu pišem”. 

 Nagrada stručnog žirija za najbolji scenski nastup pripala je Edi Ćehaja koja je izvela pjesmu ”Bakina priča”, dok je nagradu za najmlađeg učesnika osvojila Ajša Pezo sa pjesmom ”Kišobrani i sladoledi”. 

Ovogodišnji festival čiji je organizator JU Centar za kulturu okupio je autore iz učesnike iz Srbije, Crne Gore, S.Makedonije i BiH, a tradicionalno i  sa ovog festivala izdat je CD sa svim kompozicijima koji će biti distribuiran širom BiH i van njenih granica. 

 Pokrovitelji festivala bili su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a manifestaciju su podržali i organizacija World Vision i BH Telecom.  

Medijski pokrovitelji festivala bili su JP RTV BPK, RSG i Novine Glas Goražda.