Vlast zadovoljna poslovanjem Autocesta FBiH iako nas gradnja puževim korakom mnogo košta

Entitetska vlada je usvojila izvještaj o poslovanju preduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine (AC FBiH) za prošlu godinu uprkos kašnjenjima u gradnji saobraćajnica, što uzrokuje negativne finansijske posljedice.

Federalna vlada je izvještaj prihvatila na sjednici 2. decembra. Izvještaj još nije objavljen na web stranici ovog preduzeća, kao ni na web stranici vlade. S obzirom na znatne poteškoće u gradnji autoputa i drugih saobraćajnica koje imaju veliku novčanu cijenu, nameće se pitanje zašto ili čime je to vlast zadovoljna?

Najsvježiji primjer gradnje saobraćajnice tokom koje su nastali finansijski problemi jeste gradnja brze ceste od Sarajeva do Goražda. Gradnja, čiji je izvođač kompanija Euro-Asfalt, je počela u septembru 2019. probijanjem tunela Hranjen, koji bi trebao biti dugačak 5,5 kilometara.

Sredinom ove godine probijanje tunela je zaustavljeno. Probijeno je 2,5 kilometara i potrošeno je svih 80 miliona KM, bez PDV-a, namijenjenih za gradnju tunela. Odgovorni za propuste prebacuju krivicu jedni na druge. Među tim propustima je i tvrdnja bivšeg direktora Autocesta FBiH Adnana Terzića da je izvođač mijenjao glavni projekt, a da to nije smio učiniti.

Terzić je nakon skoro četverogodišnjeg direktorskog rada u ovom preduzeću smijenjen, i to kada je javnost saznala da je ugrožena gradnja brze ceste od Sarajeva do Goražda. Shodno tome da je Terzić većim dijelom ove godine bio čelni čovjek preduzeća, postavlja se i pitanje zašto ga je vlast smijenila ako je zadovoljna poslovanjem Autocesta FBiH. Da li je Terzić među potencijalno odgovornima bio samo žrtveno janje?

Odgovorni za izgradnju tunela Hranjen će biti ispitani ko je kriv za usporavanje realizacije

Spomenuta saobraćajnica, koja je trebala biti napravljena u roku od tri godine, nije jedina koju će građani FBiH znatno skuplje platiti. Izgledno je da će gradnja cijelog Koridora 5C biti skuplja za milijardu eura, i to zbog probijanja rokova gradnje. Vlada je ranije konstatovala da su Autoceste FBiH neučinkovite u realizaciji projekata i njihovoj finansijskoj kontroli.

Terzićev nasljednik v. d. direktora Autocesta Elmedin Voloder, koji je obećao da će se ubrzati gradnja, je naveo primjer da sporije znači i skuplje.

“Tako je budžet npr. na dionici Donja Gračanica – Klopče probijen za više od 50 posto u odnosu na prvobitni ugovor, odnosno za više od 50 miliona eura, a vrijeme gradnje je produženo sa tri na šest godina”, obrazložio je Voloder.

On je u oktobru ove godine izjavio da je optimističan da će do 2028. u Federaciji biti završena gradnja Koridora 5C. Međutim, anketa Klix.ba, u kojoj je učestvovalo skoro 8.000 čitatelja, je pokazala da građani nisu optimistični. Njih 6.900 ili 86 posto je odgovorilo da ne vjeruje da će autoput biti napravljen u istaknutom roku. Prema ranijim obećanjima, gradnja je trebala biti davno završena.

Nedostatak novca za gradnju je bio argument kojim su se državni parlamentarci 2018. poslužili za povećanje akciza na gorivo. Obećavali su da će taj novac biti iskorišten za Koridor 5C. No, gradnja se i dalje dešava puževim korakom. Uzevši u obzir probijanje rokova za gradnju i spomenute namete, infrastruktura će nas mnogo više koštati nego što je ranije planirano.

klix.ba