U BPK Goražde vakcinisano 49, 7 posto stanovnika

Epidemiološka situacija na podurčju Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u protekloj sedmici bila je nešto bolja u odnosu na sedmicu prije – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo ističe da su od testirana 233 uzorka, registrovana 22 pozitivna na Covid – 19, što je manje u odnosu na sedmicu ranije, a nije bilo upućenih na bolničko liječenje.

„  Trenutno je na području kantona  49 aktivno zaraženih osoba  dok je 110 u izolaciji, dok je hospitalizirano šest osoba od kojih četiri u KCUS-u i dva u Kantonalnoj bolnici Goražde. Od početka pandemije oporavljeno je 2378 osoba dok je nažalost 99 preminulo. Trenutno je situacija nešto bolja  kada je u pitanju nivo prenosa virusa u zajednici koja je na indikatoru tri i trenutna incidenca iznosi 98“ – precizirala je dr. Bičo.

Napomenula je da se proces imunizacije odvija nesmetano te da i u ovom kantonu raspolažu sa dovoljnim količinama vakcina

„ Do sada jer prvom dozom vakcinisano 8.941 osoba ili 49,7 posto od ukupnog broja punoljetnih građana. Drugu dozu primilo je  7. 782  lica dok je trećom vakcinisana 201 osoba.  Imamo trenutno dovoljno Pfizer, Moderna i Sinofarm vakcina. Što se tiče treće doze mogu se vakcinisati svi koji to žele a kod kojih je  prošlo šest mjeseci od druge doze, ili tri do šest mjeseci ukoliko su primili Sinovac ili Sinofarm“ – istakla je ona.

Naglasila je da kada su pitanju VTP potvrde, na području BPK još nije donesena konačna odluka koju je Vlada FBiH prepustila kantonima.

„ Mi smo se  ranije pripremali za uvođenje VTP potvrda i razgovarali o tome, ali nakon što je Vlada FBiH donijela odluku da se to prebaci u nadležnost kantona, još nije donesena odluka i mi ćemo pratiti situaciju u drugim kantonima. Ali, to ne treba da bude motiv građanima za vakcinaciju, već isključivo zbog svog zdravlja i zaštite sebe i svojih najbližih“ – naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.