Halilović: Vlada i krizni štab BPK nisu donijeli odluku o uvođenju VTP pravila

Krizni štab ministarstva zdravstva i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nisu donijeli odluku o uvođenju VTP pravila na području ovog kantona – potvrdio je resorni ministar Eniz Halilović.

Naglasio je da je na sjednici kriznog štaba razgovarao o  ovoj temi dan prije nego što je Vlada FBiH stavila van snage naredbu prema kojoj su VTP potvrde bile obavezujuće na području Federacije od 20. decembra.

„  Zbog toga je došlo do zbunjivanja javnosti jer su  na određenim portalima i društvenim mrežama plasirane informacije da je u BPK donesena odluka o uvođenju VTP pravila, što nije istina.  Krizni štab je zasjedao prije sjednice Vlade FBiH i ponašao se u skladu sa ranijim naredbama koje su u tom trenutku bile na snazi uključujući i onu vezanu za VTP pravilo“ – pojasnio je Halilović.  Naglasio je da ni tada krizni štab ni Vlada BPK nisu donijeli naredbu o uvođnju obaveznih VTP potvrda

„ Obzirom da je Vlada FBiH  svojim zaključkom prepustila kantonima da spram procjene epidemiološke situacije eventualno uvedu i VTP  pravilo, mi ćemo pratiti situaciju i ponašati se u skladu  s stim. Za sada nema potrebe za uvođenje VTP potvrda u BPK  gdje je procenat vakcinacije dostigao 49, 7 posto od ukupnog broja punoljetnih građana. Trenutno su aktivna 43 slučaja koronavirusa, 94 osobe su pod zdravstvenim nadzorom dok je šest na bolničkom liječenju – kazao je ministar zdravstva BPK Goražde.