Sarajevska Općina Novi Grad podržat će projekte u Gradu Goražde

Općina Novi Grad Sarajevo spremna je pružiti podršku  Gradu Goražde u realizaciji određenih projekata od značaja za širu društvenu zajednicu  – potvrdio je prilikom današnje posjete gradu na Drini načelnik sarajevske općine Semir Efendić sa saradnicima.  Na sastanku sa gardonačelikom Goražda Ernestom Imamovićem I vijećnicima Gradskog vijeća   iskazan  je i interes za potpisivanje sporazuma o saradnji  dvije lokalne zajednice.

Najavljeno je da će se buduća međusobna saradnja odvijati na polju obrazovanja, kulture, sporta, turizma, privrede, socijalno-ekonomskih odnosa i ekologije što bi, kako je istaknuto,  trebalo   doprinijeti daljem jačanju i unaprijeđenju  međusobnih  odnosa, a dogovoreni su I konkretni projekti u kojima Grad Goražde može računati na podršku.

“ Razgovarali smo  o eventualnoj mogućnosti podrške kada je u pitanju moderna  kino sala u  Gradu Goraždu, tako da ćemo u tom smislu tražiti neka rješenja i  bićemo  u kontaktu.  Jedan od projekata se odnosi na Dom oslobodilaca kakav je izgrađen na Žuču u  Općini Novi Grad, a gradonačelnik Goražda izrazio  je želju da se nešto tako  izgradi I u Gradu Goraždu. Mi ćemo podjeliti iskustvo kroz projekat koji smo radili u Novom Gradu pa i finansijski  pomoći da se krene u realizaciju tog projekta ovdje” – najavio je Efendić.

Dodao je da će Komisija za međuopćinsku saradnju pripremiti  sporazum o saradnji ili bratimljenju Novog Grada i Grada Goražda,  kojim će se definisati oblasti za saradnju

“ Radi se o jednoj  uglavnom mladoj generaciji  ljudi koji imaju želju da stvari u našoj zemlji budu  bolje, da jedni drugima u tome pomognu, da razmjenimo naša dobra iskustva, ja se nadam da će to na kraju polučiti i dobrim rezultatima. Ja se nekako   trudim da sve ono što kažem da se to ne zaboravi I ovaj sastanak nas na neki način  obavezuje da ono što smo danas govorili i dogovorili u budućnosti i radimo, a vjerujem da se već početkom naredne  godine  može potpisati taj sporazum o saradnji, dok će realizacija ovih projekata  trajati onoliko koliko  bude vremena potrebno da se  dovedu do kraja” – kazao je Efendić.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je da je uzvratna posjeta načelnik Efendića Goraždu rezultirala konkretnim dogovorima

“ Želimo intenzivirati našu saradnju a  prilikom naše posjete Općini Novi Grad razgovarali smo, između ostalog i o njihovom projektu Dom oslobodilaca koji je izgrađen na Žuči I o tome da se jedan takav projekat pokloni Gradu Goraždu, gdje će moći naši sugrađani doći sa svojom porodicom,kao i turisti prilikom posjete našem gradu, a tu su naravno I drugi vidovi moguće saradnje’ ‘- kazao je Imamović.

Nakon sastanka delegacija sarajevske općine Novi Grad u pratinji domaćina obišla je izletište Rorovi, kao jednu od mogućih  lokacija  gdje bi se u budućnosti mogao  izgraditi Memorijalni centar, po uzoru na  Dom oslobodilaca.