Otvorena birališta u Prijedoru, građani danas biraju novog gradonačelnika

 

Tačno u sedam sati otvorena su birališta na kojima građani Prijedora danas biraju svog novog gradonačelnika nakon što je bivši gradonačelnik Dalibor Pavlović iz SNSD-a dao ostavku zbog skandala sa njegovim neprimjerenim fotografijama.

Na prijevremene izbore prijavilo se 14 političkih subjekata, među kojima je osam političkih stranaka, pet nezavisnih kandidata i jedna koalicija.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Prijedor, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć 22. novembra, ima 86.329 birača uključujući 608 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju lično na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birača registriranog da glasa putem pošte.

Iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH su rekli da je za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Prijedoru određeno 130 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim.

“Prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Prijedora provode u uvjetima pandemije koronavirusa te će biti provedeni u skladu sa Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima pandmeije 26. juna 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa”, kažu iz CIK-a.

Inače, zajednički kandidat opozicije (DNS-a, SDS-a i PDP-a) za gradonačelnika Prijedora je Goran Predojević, predsjednik Gradskog odbora DNS-a. Koalicija koju čine SNSD, US, NPS, SPS, DEMOS, SP i Prva SDS za svog kandidata je predložila Slobodana Javora.

Podsjećamo, prijašnji gradonačelnik Prijedora iz SNSD-a Dalibor Pavlović ostavku na ovu poziciju je dao nakon što su u javnost procurile njegove skandalozne fotografije na kojima pije tablete i povraća.

klix.ba