Planinarski dom na Rudoj Glavi spreman za posjetioce, problem neprohodnost puta

Članovi Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ okončali su unutrašnje uređenje te vanjsku sanaciju planinarskog doma „Nedim Pilav Jogi“ na Rudoj Glavi.  

U klubu ističu da su na ovaj način željeli stvoriti bolje uslove za boravak člaova ali i drugih gostiju, ljubitelja prirode.  

„ Mi smo iskoristili period kada je bio manji broj gostiju i izvršili sanaciju i uređenje unutrašnjosti doma. Imali smo  problem i sa vanjskim dijelom  terase gdje je  ploča koja  je izložena meteouslovima propala i morali smo intervenisati te  na fasadi koja se mora zaštititi.  Radove su finansijski podržali Vlada BPK  i Grad Goražde  kao i članovi kluba“ – pojašnjava predsjednik kluba Zajko Šovšić.    

Naglašava da je planinarski dom sada spreman za goste  koji se planinarima najavljuju iz  gradova širom BiH ali i regije. Međutim,  problem predstavlja održavanje blizu sedam kilometara nekategorisanog puta, koje nikada nije trajno  riješeno. 

„ Toliko godina, od 2009. Kada je dom napravljen  u dilemi smo ko je nadležan za održavanje dionice puta u dužini od 6.700 metara jer nekada je bilo riješenja od Vlade BPK ili općine, odnosno grada  ali nikada nije sistemski  rješeno.  Snijeg padne i mi razmišljamo da zaključamo dom, što je žalosno“ – ističe Šovšić.  

Napominje da za boravak na Rudoj Glavi vlada veliko interesovanje, posebno u zimskom periodu  

„ Evo i sada imamo upite izviđača iz Visokog,  Zenice, Novog Pazara i svi traže odgovor na koji način mogu u januaru doći, ali mi im još ne možemo odgovoriti. I ovom prilikom apleujemo na nadležne gradske i kantonalne institucije da nam pomognu da konačno riješimo ovo pitanje,   da sjednemo i dogovorimo jednom za sva vremena i da našim građanima i gostima omogućimo nesmetan dolazak do Rude Glave. Planinarima ne treba  čistiti snijeg, ali treba svim ostalim građanima, porodicama sa djecom jer moramo razmišljati i unaprijed, ako se neko dijete povrijedi ili zatreba bilo kakva pomoć, šta ćemo s njim ako je put neprohodan, a bilo je i takvih situacija“ – naglasio je predsjednik PK „Goražde – Maglić. 

Ističe da planinarski dom „Nedim Pilav Jogi“ i lokalitet Rude Glave ima sve uslove za ugodan boravak na čistom planinskom zraku, kako organiziranih grupa tako i porodica. Dom posjeduje dovoljan broj ležajeva, grijanje, kuhinju i sve ostalo što je potrebno. U klubu se nadaju da će lokalne institucije prepoznati potrebu rješavanja dugogodišnjeg problema i uvrstiti putnu komunikaciju u redovno održavanje.  Na osnovu dosadašnjih iskustava planinari ističu  da je za održavanje puta do Rude Glave  u zimskom periodu  potrebno oko 5.000 KM.