U Goraždu počelo potpisivanje peticije “Za bolje izbore u BiH”

Potpisivanje peticije “Za bolje izbore u BiH” u organizaciji Koalicije Pod lupom, počelo je danas i u Goraždu.

Riječ je o kampanji čiji je cilj uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH, kako bi se spriječile zloupotrebe prilikom identifikacije birača, a u Koaliciji očekuju da će građani I građanke BiH svojim potpisima podržati ovaj zahtjev

“ Ova aktivnost oslanja se na aktivno učešće bh. građana i građanki u zahtjevu za uvođenje novih tehnologija u izborni proces potpisivanjem građanske peticije širom BiH, za sprečavanje izbornih krađa i prevara na izborni dan, prvenstveno uvođenjem elektronskih identifikacija  birača i mašina za skeniranje glasačkih listića” – kazao je koordinator za odnose s javnošću Koalicije Pod lupom Hasan Kamenjaković.

Naglasio je da u ovoj aktivnosti učestvuje preko 60 organizacija civilnog društva iz cijele BiH  u više od 70 općina i gradova koji danas izlaze na ulice da steknu podršku građana

“Danas smo između ostalog i u Goraždu, ispred Centra za kulturu, te ovom prilikom pozivam građane i građanke da, ukoliko vide naše štandove koji su prepoznatljive ljubičaste boje, potpišu ovu peticiju. Cilj je da uključimo što više građana i građanki jer Koalicija pod lupom  već dugi niz godina zagovara određeno unaprijeđenje izbornog procesa, a jedna od preporuka za koju smatramo da je najbitnija jeste upravo uvođenje novih tehnologija u izborni process. Shvatajući širinu i kompleksnost ove promjene  i neku tromost u proaktivnom pristupu za unaprijeđenje izbornog procesa, uvidjeli smo da je neophodno direktno uključiti građane i u zemlji u inostranstvu i pokazati nadležnim institucijama prvenstveno, da građani i građanke žele promjene u ovom smislu” – kazao je Kamenjaković.

Potpisivanje peticije će trajati   do 22. decembra  na ulicama gradova i općina, nakon čega će je građani moći potpisati i online. U Koaliciji Pod lupom ističu da se oslanjaju na snagu građana, uz napomenu da će peticija biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini  i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.