Na inicijativu Slavka Klisure upućene poruke međunarodnim zvaničnicima

Goraždanin, Slavko Klisura, dugogodišnji novinar i društveni radnik, putem društvenih mreža uputio je niz otvorenih pisama    američkom izaslaniku za izbornu reformu u BiH Matthew Palmeru, kako bi ukazao na diskriminaciju građanki I građana BiH koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda.

Nove poruke I poziv  Palmeru ali I drugim predstavnicima međunarodne zajednice Klisura je uputio I danas na spontanom skupu koji je podržala I nekolicina građana Goražda.

Klisura koji se potpisuje kao  uporni I odani  Bosanac,  pozvao je međunarodne zvaničnike da dođu u Goražde kako bi im građani I građanke prenijeli važne poruke o tome kakvu BiH žele.

Novi Ustav u čijem će kreiranju učestvovati građani, novi izborni zakon u kojem će svi građani imati isto, aktivno I pasivno biračko pravo , samo su neki od zahtjeva predočeni na današnjem skupu.

“ Imam iskrenu želju da skrenem pažnju međunarodnim zvaničnicima koji u posljednjih pola godine “petljaju” nešto oko BiH I ne pitaju nas građane šta mislimo o tome. Oni razgovaraju samo sa zvaničnicima BiH koji jesu ili nisu naši predstavnici.  Motiv je prije svega lične prirode jer se ja kao građanin koji se izjašnjava kao Bosanac  osjećam strancem u vlastitoj državi, a oni prave neke nove aranžmane  oko Ustava BiH  u kojem opet građana i građanki neće biti, nego će biti narodi I taj etnički princip” – pojašnjava Klisura.

Naglašava kako ga lično boli što mu se ne dopušta  da bude ravnopravan, na svakom pedlju BiH.

“  Molim predstavnike Međunarodne zajednice da shvate da je ovo naša domovina I da imamo pravo da govorimo o tome kakvu želimo da imamo BIH I da treba da nas poslušaju,  da se čuje I naša riječ. Neka ovih u Predsjendištvu I parlamentima, ali suverenitet ove države je na građanima I imamo pravo da je branimo I na ovaj način.  Žao mi je što danas ovdje nema više naših sugrađana I sugrađanki  jer ih više od 300 podržava ovu moju inicijativu “ lajkovima” ali  nismo zapravo ni svjesni kakve se sve mutnje radnje rade oko naše BiH  I mislim da je ovo krajnji rok da im kažemo – dosta je” – istakao je Klisura.

Među građanima Goražd koji su podržali ovu inicijativu je I Jakub Hubjer koji je sa suprugom stigao na skup

“ Kad sam ustao jutros pročitao sam tako fine stihove od Rumija “ Imena nisu važna, ruža bi mirisala I da se ne zove ružom” i došao sam ovdje  da pokušamo da uradimo nešto za našu državu, našu mladost I naš narod, da promjenimo ovo što nam se dešava I zaštitimo sami sebe i ne govorimo stalno neko nam je drugi kriv. Jeste da nam stranci “rade o glavi”, ali mi smo ti koji ih možemo natjerati da nas pitaju, a ne one koji žele da nas svrstaju u neke nacionalne torove, jer meni nije važno kako se ko zove već je važno samo da smo ljudi I da se jedni prema drugima ljudski odnosimo” – poručio je Hubjer.

Uz Palmera, poruke su upućene I specijalnom izaslaniku SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielu  Eskobaru te Visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu koji su pozvani da dođu u Goražde.

“ Poslije razgovora ćemo vas počastiti najboljom na vijetu, goraždanskom kafom, a naći će se I slatki narodni specijaliteti. Da zasladite gorčinu zadataka koje imate u BiH I da vam čestitamo praznike I blagdane” – poručili su građani Goražda.