Otvorena izložba “Stećci u BPK Goražde”

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Goražde u Gradskoj Art galeriji otvorena je izložba „Stećci u BPK Goražde“ čiji je autor historičar Eldin Baljević.

Na ovaj način nastoji se skrenuti pažnja na bogato kulturno-historijsko naslijeđe Gornjedrinske regije, ali istovremeno i stanje spomenika među kojima i onih koji su pod zaštitom UNESCO-a.

Po riječima autora, na izložbi su predstavljene fotografije nastale u osam nekropola stećaka u BPK Goražde i one su odraz ljepote srednjovjekovnog nadgrobnog spomenika ali i realnog stanja u kojem se oni nalaze.

– Ovih 30-ak fotografija prikazuju realno stanje u osam nekropola u BPK koje imaju oko 2.000 stećaka, a koji su zapušteni i ugroženi iako su dvije proglašene nacionalnim spomenicima BiH dok je najveća, nekropola Goršić Polje sa oko 325 stećaka na listi svjetske baštine UNESCO-a čime je Goražde postalo dio jedne svjetske porodice. I na ovaj način želimo ukazati na potrebu zaštite i očuvanja ovog blaga od propadanja – pojašnjava Baljević.

Podsjetio je da je BiH potpisnica brojnih rezolucija i konvencija s kojima se obavezala da će učiniti sve, kako bi i ovu vrstu naslijeđa zaštitila od daljnjeg propadanja.

U BZK “Preporod” su ponosni što su organizatori izložbe koja, naglašavaju, otvara brojna pitanja o našem odnosu prema naslijeđu i kulturi općenito.

– BPK i Gornje drinska regija u cjelini imaju izuzetno bogatu kulturno-historijsku baštinu koja je nedovoljno istražena i imaju kapacitete da postanu i jako bitan segment turističkih potencijala ovog grada i kantona – kazao je predsjednik gradskog društva BZK “Preporod” Goražde Admir Kurtović.

Izložb su podržale gradske i kantonalne strukture vlasti čiji predstavnici su je i otvorili. Izložba će biti otvorena do 10.januara, a organizatori njenu postavku potom planiraju organizirati i u drugim gradovima i institucijama u Bosni i Hercegovini.