U BPK Pogoršana epidemiološka situacija

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije – potvrđeno je iz kantonalnog  Zavoda za javno zdravstvo. 

Prema riječima direktorice ove ustanove dr. Medine Bičo, u protekloj sedmici zabilježeno je povećanje  incidence obolijevanja 

„ Zabilježen je dupli skok broja novozaraženih u odnosu na incidencu koja je bila ranije  i registrovano je 56 slučajeva koronavirusa od ukupno 253 testirane osobe, imali smo i četiri smrtna ishoda dok su oporavljene 22 osobe, a 150 lica je stavljeno pod zdravstveni nadzor“ – precizirala je dr. Bičo.  

Po njenim riječima, trenutno je 67 aktivnih slučajeva koronavirusa, u izolaciji je 179 lica. Na liječenju u KCUS-u se nalazi pet osoba, jedan pacijent je u Kantonalnoj bolnici Goražde, a od početka pandemije oporavilo se 2.448 osoba 

„ Od početka septembra, kako je počeo četvrti val, zabilježen je najveći broj novozaraženih u jednoj sedmici, što zaista opominje na nužnost većeg poštivanja mjera, posebno imajući u vidu da je vrijeme praznika, i nalaže dodatni oprez“ – naglasila je dr. Bičo. 

Podsjetila je da je Savjetodavno tijelo Federalnog ministarstva zdravstva  izdalo nove preporuke za buster dozu, za koju su smanjeni rokovi  

„  Smjernice za treću dozu sada su tri mjeseca, nakon druge doze,  i trebaju se vakcinisati posebno starije osobe i hroniči bolesnici.  Vakcine štite od pogoršanja i širenja bolesti i smrtnog ishoda.  Postoji rizik od širenja omikron varijante, iako do sada nije registrovana u BiH, to ne znači da nije prisutna“ – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde. 

  Na području BPK Goražde prvom dozom do sada je vakcinisano 9.161 osoba ili  50,9 posto od ukupnog broja punoljetnih građana , revakcinisano je 8. 471 osoba dok je buster dozu primilo 439 osoba.