Slavko Klisura, dobitnik UNICEF-ove nagrade: Ovdje je sve drugo upitno, osim BiH

Međunarodne zvaničnike pozivao je i na kafu i baklavu u Goražde, da čuju i građanina koji nije konstitutivan, jer je Bosanac

Goraždanin Slavko Klisura jedan je od dobitnika UNICEF-ove nagrade za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta za 2021. godinu u BiH.

Novinar, dječiji pisac te aktivista i 2021. godinu proveo je u društvu mališana iz Sunčanog razreda koji je on formirao. Kaže da je to, u ovakvo vrijeme, najbolja izlazna strategija, a zahvalan je djeci koja su dopustila da im bude drug.

Kreativan razvoj

Sunčani razred okupio je najprije u virtuelnom svijetu, u periodu zabrana kretanja zbog pandemije koronavirusa, ali je on do danas prerastao u Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope”.

– Imali smo osam emisija, postavljamo ih na YouTube kanal, a preuzele su ih i kolege iz RTV BPK. Na ličnoj ravni, uspio sam nešto što pripremam već 20 godina. Objavljena je knjiga “Sunčani razred”, koja je štampana u oktobru i bila na Sajmu knjiga u Sarajevu, te manifestaciji “Vezeni most” u Tuzli – kaže Klisura.

Upravo zbog budućnosti djece kraj godine dočekao je pišući otvorena pisma međunarodnim zvaničnicima u BiH. U više navrata obraćao im se putem društvenih mreža, tražeći da čuju i građane i to kakvu državu oni žele.

– Znao sam da to do njih ne “dobacuje”, ali pišući njima, slao sam poruke “našim” izabranim zvaničnicima, koji su ovaj bururet u BiH i napravili. Žao mi je što više građani ne reaguju na način na koji ja reagujem, pa je ovo moj očajnički poziv svima da se osvijestimo i kažemo im: „Dobro je više, dosta je, brate dragi, dajte da sačuvamo domovinu pa da onda pravimo državu“ – pojašnjava Klisura.

Ista prava

Međunarodne zvaničnike pozivao je i na kafu i baklavu u Goražde, da čuju i građanina koji nije konstitutivan, jer je Bosanac. Klisura ističe da ga njegova vlastita država ne priznaje i zbog toga je diskriminiran.

– Sve je drugo upitno u BiH, osim Bosne i Hercegovine, njena hiljadugodišnja historija to pokazuje, samo je pitanje kakva će to država biti. A kakva će biti, zavisi od nas, građana. Sanjam o novom ustavu koji će svim građanima BiH na cijelom području BiH garantovati ista prava. Manite konstitutivnost, jer državotvornost je u rukama građana – ističe Slavko Klisura.

Djeca su promotori mira, ljubavi i dobrote

Zbog doprinosa promociji prava djeteta, u godini kada obilježava 75 godina postojanja, UNICEF mu je dodijelio svoju godišnju nagradu. Slavkova želja je da, nakon Goražda, svaki grad u BiH osnuje svoj sunčani razred, jer su djeca najbolji prijatelji, promotori mira, ljubavi i dobrote.

– Nas je omela korona, odnosno „babaroga“, kako je mi u razredu zovemo, ali smo održali druženja. Bili smo na više manifestacija. Nadamo se da će 2022. godina biti uspješnija, jer imamo dva cilja, da formiramo dječiji parlament i dječije pozorište pri Centru za kulturu – dodaje Klisura.

 

Avaz