Podrška neprofitnim organizacijama

Potpisani ugovori sa korisnicima sredstava po Programu o izmjeni Programa utroška sredstava Vlade BPK Goražde sa ekonomskog koda-Tekući transferi neprofitnim organizacijama

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća potpisala je danas ugovore sa korisnicima sredstava po Programu  o izmjeni Programa utroška sredstava Vlade BPK Goražde sa ekonomskog koda-Tekući transferi neprofitnim organizacijama. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i ministar za finansije BPK Goražde Esad Kanlić.

Na osnovnu javnog poziva, za realizaciju projektnih aktivnosti neprofitnih organizacija u 2021. godini  Vlada BPK Goražde svojom odlukom odobrila je finansijska sredstva u iznosu od 118.000 KM,  a finansirat će se osamnaest neprofitnih organizacija, prije svega, sportskih kolektiva  s prostora BPK Goražde, a kroz program su podržani i projekti  udruženja koja okupljaju povratničku populaciju u općini Novo Goražde.

Prema riječima premijerke BPK Goražde, sa koda Vlade BPK Goražde u toku 2021.godine, već drugi put, daje se finansijska podrška projektima nevladinih organizacija.

„U toku 2021.godine sa ekonomskog koda Vlade BPK Goražde pružili smo veliku podršku projektima nevladinih organizacija i slobodno mogu reći da BPK Goražde je jedan od kantona koji  najviše izdvaja za sport. Samo u toku  ove godine ta podrška iznosila je oko 600.000 KM, a od tog iznosa 400.000 KM izdvojeno je sa ekonomskog koda resornog ministarstva te oko 200.000 KM sa ekonomskog koda Vlade BPK Goražde. S ciljem poboljšanja kvaliteta života povratničke populacije, posebno mi je drago što smo podržali  projekte udruženja koja okupljaju povratničku populaciju, a to su „Moje selo Kostenik“ i  Bošnjačku zajednicu kulture „Preporod“u povratničkom naselju Kopači, u opštini Novo Goražde. Sve ove odluke uspjeli smo realizovati zahvaljujući domaćinskom odnosu prema budžetu BPK Goražde,  odnosno donoseći samo one odluke koje imaju finansijsko pokriće i koje su odobrene  operativnim planovima resornog ministarstva“- kazala je nakon potpisivanja ugovora premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Ovom prilikom podrška je obećana  i u narednoj budžetskoj godini, a kako bi se realizovali ciljevi Vlade BPK Goražde, premijerka BPK Goražde Aida Obuća pozvala je sve sportske klubove i udruženja da budu partner i podrška Vladi BPK Goražde u realizaciji projekata od značaja za sve građane našeg kantona.

U ime korisnika programa, riječi zahvalnosti na realizaciji programa koji će omogućiti nastavak aktivnosti sportskih klubova i udruženja, Vladi BPK Goražde uputili su Kasim Kamenica, predsjednik Muškog rukometnog kluba Goražde i  Rehad Deljo, predsjednik Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja “Facelija“.  S ciljem provođenja njihovih planskih aktivnosti, u  svom obraćanju oni su ukazali na značaj dodijeljenih sredstava, s željom da se ovaj primjer dobre saradnje nastavi i u budućnosti.