Aganović: Uskoro novi prijedlog za spomen obilježje komandantu Zaimu Imamoviću

– Izgradnja spomen obilježja legendarnom komandantu Armije R BiH  Zaimu Imamoviću u Goraždu, u ulici koja nosi njegovo ime, nije upitna, ali se odustalo od prvobitnog projekta –  potvrdio je ministar za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edin Aganović.

Pojašnjavajući razlog zbog kojeg je odbijen amandman jednog od poslanika Skupštine BPK na posljednjoj sjednici kantonalnog parlamenta, da se planiraju sredstva u ove svrhe, Aganović je istakao da se odustalo od prvobitnog idejnog rješenja, ali da implementacija ovog značajnog projekta nije dovedena u pitanje.

“ U protekloj godini održano je niz  sastanaka na kojima je rezgovarano o realizaciji ovog projekta  započetog još 2013.godine,  uz oprečna mišljenja da li je lokacija dodjeljena odlukom Gradskog vijeća u ulici koja nosi naziv legendarnog komandanta, adekvatna za izgradnju .Razgovarnao je i o finansijskoj konstrukciji projekta  u kojem su uočeni određeni nedostaci koji su prema dogovoru sa projektantom trebali biti otklonjeni. Međutim, to do  sada nije učinjeno, niti se projektant očitovao na dopise ministarstva” – istakao je Aganović.

Naglasio je da će izgradnja spomen obilježja biti realizirana u skladu sa dogovorom između Vlade BPK Goražde odnosno resornog ministarstva, Gradske uprave  Goražde i Koordinacije boračkih udruženja.

„ Uz revizije projekta započetog  2013.godine, prema predmjeru radova iz 2017.godine, realizacija projekta iznosila bi oko 300.000KM, ali u ovom trenutku, obzirom na ogromno povećanje cijena građevinskog materijala, prema procjenama neophodno bi bilo izdvojiti oko 500.000KM. Nakon niza održanih sastanka sa gradonačelnikom Grada Goražde i predstavnicima Koordinacije boračkih udruženja, zajednički stav je da se sa puno manje finansijskih sredstava može izgraditi adekvatno spomen obilježje,  uz eliminaciju betonskih konstrukcija radi očuvanja zelenila u samom centru grada.   Vrlo brzo, u koordinaciji sa Gradom Goražde i Koordinacijom boračkih udruženja  dat ćemo  novi prijedlog za izgradnju spomen obilježja  na ovom lokalitetu, kako bi se  izgradio reprezentativni spomen park,  onakav kakav zaslužuje legendarni komandant“- pojasnio je Aganović

Dodao je da su u budžetu ministarstva za boračka pitanja za 2022.godinu u ove svrhe planirana finansijska sredstva u iznosu od 70.000KM te iznos od  10.000KM sa kojim je podršku projektu pružio i Kanton Sarajevo. Najavio je da  podrška neće izostati ni od drugih lokalnih zajednica van ovog kantona.