Zabrinjavajuća epidemiološka situacija

–  Na području Bosanskodrinjskog kantona (BPK) Goražde već četvrtu sedmicu zaredom se bilježi porast broja novozaraženih korona virusom, što je dovelo do daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije u ovom kantonu – potvrdila je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Naglasila je da je samo u protekloj sedmici, od ukupno 341 testirana uzorka, 121 bilo  pozitivno na Covid 19, što je veći broj u odnosu na sedmicu prije.

„ Dakle,  udio pozitivnih testova je negdje oko 40 posto što je zaista veliki broj u odnosu na broj testiranih, deset osoba je upućeno na bolničko liječenje a riječ je o licima koja su razvila teške upale pluća. Trenutno su hospitalizirane 22 osobe od kojih 20 u Sarajevu, jedna u državnoj bolnici a ostale u  KCUS-u dok su  dvije na iječenju u Kantonalnoj bolnici Goražde.   Na području kantona trenutno je 169 osoba pozitivno na korona virus, dok se u izolaciji nalaze 364 lica“ – pojasnila je Bičo.

Napomenula je da su sve hospitalizirane osobe razvile neku težu kliničku sliku, dok je jedan pacijent na respiratoru

„ Oko 20 posto hospitaliziranih je vakcinisano, dok ostali nisu. Uglavnom, kod oboljelih vakcinisanih osoba se razvije dosta blaža klinička slika i velika je razlika između vakcinisanih i nevakcinisanih. Do sada   nismo  imali slučajeve da su hospitalizirane osobe koje su primile booster dozu, što dovoljno govori o značaju vakcinacije“ – naglasila je ona.

Istakla je da se proces imunizacije nastavlja te da je povećan interes za booster doze, dok je evidentna manja zainteresiranost za prvu dozu

„ Do sada je na području BPK  prvom dozom vakcinisano  9.238 osoba ili 51, 3 posto od ukupnog broja punoljetnih građana , drugu dozu primilo je 8.633 i treću 618 osoba. Raste interesovanje za treću dozu, dok je  za prvu znatno manje, a obzirom da imamo još uvijek starijih osoba i hroničara koji nisu vakcinisani bila bi najsretnija da je povećan broj za prvu dozu“ – kazala je Bičo.

Podsjetila je da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije krizni štab Vladi preporučio uvođenje restriktivnijih mjera u vidu smanjenja dozvoljenog broja za okupljanja u zatvorneom i na otvorneom prostoru te zabrane javnih okupljanja, a zatražen je i pojačan inspekcijski nadzor u poštivanju mjera

„ Kao pojedinci zaista  moramo biti više odgovorni i u situaciji kada se kod neke osobe jave simptomi ona treb ada se izoluje kao i cijela porodica jer to je jedini način da se  bar uspori širenje virusa. Do sada smo uspjevali nekako odgovoriti ali  svi moramo pomoći i zdravstvenom sistemu koji najviše snosi posljedice naše neodgovornosti. Za očekivati je da ćemo i u narednom periodu imati povećan broj pacijenata kojima je neophodna hospitalizacija,  tako da će verovatno, nakon što se popune skromni bolnički kapaciteti, i izolatorij u Đačkom domu biti stavljen u funkcij. Sudeći prema svemu što se dešava, to je vrlo izvjesno.  Kada je u pitanju nivo prenosa u zajednici, BPK Goražde nalazi se na broju 4 i  sada je incidenca znatno veća i iznosi 558, što govori da se nalazimo u jednoj zaista složenoj situaciji. Bilježe se velike gužve u Covid ambulanti, veliki je broj pacijenata sa respiratornim tegobama a sve to  znači i dodatni pritisak na zdravstvo“ – upozorila je direktorica Zavoda za javno zdarvstvo BPK Goražde.