Kurs mekama u organizaciji Muftijstva goraždanskog

– U organizaciji Muftijstva goraždanskog, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu održava se kurs mekama – lijepog učenja Kur'ana, za imame, vjeroučitelje, mujezine, polaznike mektebske nastave te članove Mreže mladih muftijstva goraždanskog.

Kurs  predvodi doc.dr  Abaz Jahja hafiz, profesor duhovne muzike na fakultetu Univerziteta u Edirneu (Turska), a kako pojašnjavaju organizatori, cilj kursa je povratak izučavanju široke oblasti znanja odnosno duhovne muzike kao dijela  islamske civilizacije.

„ U periodu kada su imami oslobođeni mektebske pouke, odnosno traje i raspust za vjeroučitelje, u okviru naših aktivnosti redovnog usavršavanja, organizirali smo kurs mekama odnosno lijepog učenja Kur'ana, melodičnog učenja ilahija, salavata, ezana, tekbira  za naše imame, vjeroučitelje, mlade mujezine u našim džematima sa kojima se ove sedmice druži prof.dr  Abaz Jahja.  Interesovanje je izvanredno a polaznici zaista imamju priliku  usavršiti  svoje znanje i ovo je jedna nadogradnja u lijepom učenju Kur'ana“ – pojasnio je rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić ističe da je mekama, gotovo zaboravljena forma u bosanskim uvjetima, sastavni dio islamske civilizacije i muzike koja se dijeli na nekoliko područja

„ Jedno od njih je džamijska muzika za koju je specifično da nema nikakvih instrumenata i jedini instrument  je ljudski glas. Radi se o notnom sistemu na koji se uči ezan  što je vrlo ozbiljna nauka, dakle islamska muzika. Šta je bosanski mekam, kako je nastao i na osnovu čega se to radi, nauka je rekla. Kada smo bili ozbiljna civilizacija to je bila prava nauka i  nije se moglo desiti da mujezin u velikoj Carskoj džamiji ne prođe ovu školu,  i u Turskoj je to i danas prisutno gdje postoje posebni kursevi za mujezine“ – pojasnio je muftija goraždanski.

Uz petodnevni kurs za imame, vjeroučitelje i mujezine, doc.dr   Abaz Jahja bit će predavač na sutrašnjoj edukaciji za nastavnike Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, koja je dio edukativnog ciklusa tokom zimskog raspusta čiji je organizator  Pedagoški zavod BPK Goražde.