Počela druga faza radova na ponovnoj izgradnji kompleksa Tekije u Foči

Učenjem Kur'ana i dove, u Foči je počela druga faza radova na ponovnoj izgradnji kompleksa tekije uništene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Zbog specifičnih uslova na gradilištu i važnosti ovoga lokaliteta organizovana je akcija ručnog kopanja temelja i čišćenja turbeta osnivača u kome se zna da su ukopani Murat-baba i Bajazid-baba.

Tekija se nalazi u istoimenom naselju, oko koje je veliko gradsko mezarje. Uz samu tekiju su ostaci dva turbeta, već spomenute dvojice šejhova, osnivača tekije i drugo turbe čuvenih fočanskih alima i šejhova iz porodice Muftić. Ovo je značajan kompleks, i jedan od nekolicine, kompleksa bosanskohercegovačke duhovne, kulturne i civilizacijske baštine u Foči.

Muftijstvo goraždansko i Medžlis Islamske zajednice Foča su proveli potrebne radnje kako bi gradnja ovog značajnog kompleksa mogla početi.

– Početna inicijalna sredstva za početak radova su obezbjeđena dobrotom nekolicine ljudi. Najviše bismo voljeli da u ovome učestvuje što veći broj naših dobrih muslimana i mi ćemo ovaj proces voditi u tom smjeru. Nije nam važno, niti presudno koliko će ko dati, ali bismo bili sretni da se uključi što veći broj dobrih insana u ovu plemenitu aktivnost. Gradnjom ovog kompleksa gradimo sebe, uljepšavamo krajolik i vraćamo dug našim dobrim precima – navode iz Muftijstva goraždanskog.

Pozvali su sve zainteresovane da se uključe u izgradnju uplatom na sljedeće bankovne račune:

Muftijstvo goraždansko
Transakcijski račun: 10114-000000-82612 Privredna banka d.d. Sarajevo, Podružnica Goražde
Sa naznakom za Tekiju u Foči

Devizni račun:
1. MUFTIJSTVO GORAŽDANSKO
TRG BRANILACA BB
73000 GORAŽDE
BOSNA I HERCEGOVINA
2. IBAN: BA391011400000082612
SWIFT CODE: PBSCBA22
3. PBS D.D. SARAJEVO
PODRUŽNICA GORAŽDE
Sa naznakom za Tekiju u Foči.