MMF: Inflacija je problem u brojnim zemljama, njeno obuzdavanje je opasno

Centralne banke mogle bi podizanjem kamatnih stopa kako bi se obuzdala inflacija produbiti opasne razlike između razvijenih i ekonomija u razvoju, upozorila je predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva.

Inflacija nije univerzalna pojava, ali je problem u velikom broju zemalja, posebno u SAD-u, istaknula je Georgieva u srijedu.

U 12-mjesečnom periodu potrošačke cijene porasle su u najvećoj svjetskoj ekonomiji za sedam posto, najsnažnije u gotovo četiri desetljeća. Istu stopu rasta bilježile su i u decembru, u odnosu na isti mjesec 2020. godine.

Inflacija bi u drugom ovogodišnjem tromjesečju trebala oslabiti, napomenula je Georgieva.

“Američka centralna banka i monetarne institucije nekih drugih zemalja signalizirale su da bi mogle podići ključne kamatne stope u ovoj godini, a efekt prelijevanja na tržišta u nastajanju mogao bi dodati ulje na vatru kada je riječ o razlikama”, rekla je Georgieva.

Podizanje kamatnih stopa u razvijenim ekonomijama podiže cijenu zaduživanja i smanjuje interes ulagača za tržišta u nastajanju, piše Reuters.

Georgieva je u decembru rekla da će MFF vjerovatno zbog usporavanja rasta u SAD-u i Kini i zbog omikrona sniziti procjene globalnog ekonomskog rasta, prema kojima su aktivnosti u 2021. porasle za 5,9 posto, a u ovoj godini trebale bi biti uvećane za 4,9 posto.

MMF je odgodio ovu objavu za sedam dana, do 25. januara. Da, oporavak će se vjerovatno nastaviti, ali će naići na snažnije prepreke, rekla je šefica MMF-a ukazavši na inflaciju i rast duga.

Možemo ponovo očekivati i društvene nemire, nalik onima iz 2019., što bi moglo predstavljati dodatne izazove za vlade, dodala je.

MMF poziva zemlje da nastave jačanje mehanizama odbrane od aktuelne i budućih pandemija, naglasila je Georgieva.

Izuzetno je važno, prema njenim riječima, da se osigura raznovrsnija proizvodnja vakcina i da se smanji ovisnost Afrike i drugih regija o uvozu. Georgieva ove godine očekuje povećanje potražnje za finansiranjem MMF-a.

Izvršni odbor MMF-a trebao bi u petak raspravljati o novom kreditnom instrumentu, čije je uvođenje u oktobru podržala grupa 20 vodećih razvijenih i tržišta u nastajanju G20.

Više detalja očekuje se nakon redovnih proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke.

 

klix