Satler tokom boravka u Goraždu:Bez obzira na ishod pregovora o izbornom zakonu izbori u oktobru bit će održani

Šef Delegacije EU u BIH Johan Satler pojsetio je danas Goražde gdje se susreo sa gradonačelnikom Ernestom Imamovićem, nakon čega je posjetio i BPK Goražde.

U izjavi medijima kazao je da bi postizanje dogovora o reformi izbornog zakona relaksiralo ukupne političke tenzije prisutne u BiH, da se nada da će domaći političari imati snage da postignu dogovor, ali i da održavanje izbora u oktobru ne ovisi od ishoda pregovora.

“Bez obzira da li će se rješenje naći ili ne, ja vas uvjeravam da će se izbori svakako održati. Imate izborni zakon, takav kakav jeste, sa svojim nesavršenostima, nije idealan, imate Centralnu izbornu komisiju i ranije izborne procese koji su se odvijali u skladu sa izbornim zakonom, tako da bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u ovoj zemlji u oktobru će biti održani”, izjavio je Satler.

On je podsjetio da je EU već duže vrijeme angažirana na reformi izbornog zakonodavstva u BiH, te da su provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava i transparentnost izbornog procesa dva stuba na kojima temelji sve svoje aktivnosti, uključujući i one u narednim sedmicama.

“Međutim, najveća odgovornost je na domaćim političkim akterima koji trebaju riješiti ovo pitanje. Mi smo tu da pomognemo i da posredujemo. Nadam se da će domaći politički akteri imati potrebnu hrabrost da ovo pitanje iznesu do kraja”, poručio je Satler.

Ambasador Satler danas je sa predstavnicima lokalnih vlasti u Goraždu razgovarao o projektima razvoja privrede, te poljoprivrede i turizma, kao dvije oblasti koje podržava i EU. Gradonačelniku Goražda Ernestu Imamoviću on je čestitao na iniciranju saradnje sa susjednim općinama u RS, ističući da je izgradnja mostova potrebna u vrijeme kada se podstiče mržnja i stalno govori o nemogućnosti zajedničkog života.

“Zadovoljstvo mi je da sam danas u Goraždu. Imao sam priliku da razgovaram sa gradonačelnikom kojem se ovom prilikom zahvaljujem na njegovom gostoprimstvu. Razgovarali smo na temu različitih potencijala uključujući ekonomske potencijale koji su itekako prisutni ovdje na području Goražda. Jedna značajna industrijska baza koja svakako postoji, postoji i značajan rast radnih mjesta kojem smo svjedočili u proteklih 15 godina, ali i naravno na temu razvoja poljoprivrede i turizma. Također moram napomenuti da Europska unija ulaže značajna sredstva u BPK Goražde, prije svega kroz svoja dva značajna programa EU za biznise i EU za turizam, a lokalne kompanije ovdje su sa svoje strane pokazale značajan interes za učešće u ovim javnim pozivima. Još jedna stvar u kojoj Goražde svakako jeste jedan od vodećih lidera je ova saradnja, odnosno jedna ispružena ruka prema drugim zajednicama, prema drugim lokalnim samoupravama iz okruženja, iz RS-a, kao što su Rogatica, Foča i drugi i na tom im moram svakako i čestitati. Mislim da ovo područje treba i mora imati ovaj jedan zajednički nastup, kao jedan jedinstveni region. Takav jedan nastup svakako je u suprotnosti sa postojećim političkim narativom koji govori o nemogućnosti življenja, podsticanju mržnje i sl. Nama trebaju upravo jedni ovakvi primjeri izgradnje mostova i ispružene ruke prema drugima”, izjavio je Satler.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglasio je ovom prilikom da je Goražde grad otvoren za sve.

“Grad Goražde želi biti mjesto otvoreno za sve kako u Federaciji, tako i u drugom entitetu RS na zajedničkim projektima koji će direktno biti podržani, ako su projekti kvalitetni, od strane EU kao i delegacije EU u BiH. Ne trebaju nam tenzije i teme koje se stvaraju zadnjih par mjeseci. Mi smo dokaz da gradovi iz Federacije kao i RS zajedničkim temama mogu raditi na projektima iz sporta,  kulture, privrede i ekonomije. I cjelokupni prostor treba otvarati prema ljudima iz Srbije i Crne Gore i Hrvatske jer specifičnost Grada Goražda, ako se zatvori u jednu hajmo reći konzervu, nema šanse što se tiče mladih ljudi. Mislimo da je Grad Goražde privredni grad, ali evo razgovarali smo o temama gdje će Grad Goražde intenzivnije raditi na razvijanju turizma. Mi znamo da smo ovdje u začetku što se tiče turističkog potencijala, govorili smo o potencijalu Drinskih mučenica, zajedničkoj saradnji sa svim gradovima, da možemo sa okolnim opštinama, mnogi projekti se otvaraju, hajmo mi u Goraždu pokazati da se to može uraditi i sve ono što su ovi prostori imali jedno stoljeće rata da bude stoljeće mira, da slobodno se mladi mogu kretati da zajedničkim projektima raditi i ostvarivati sve ono što je pokazano da može, samo to treba imati hrabrosti izgovoriti. Mi ovdje danas hrabro izgovaramo da želimo saradnju sa ljudima koji žive na ovom prostoru, da li se zovu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati stvarno nas ne zanima, zanima nas ovaj Grad, ovaj kraj, ova regija. Kao država BiH jednostavno ne možemo gubiti vrijeme, mladi nam odlaze. Od Višegrada do Trebinja živi oko oko 80 000 ljudi, to je manja ulica u nekom većem gradu, tako da treba imati hrabrosti onaj nacionalizam koji nosimo, koji neko nosi da nekako zadrži u sebi i nek pokaže tamo gdje treba pokazati, a nikako na stvaranju onog što slušamo posljednjih par mjeseci nevjerovatno kakve se teme spominju. Mi želimo teme koje su razvojne, koje će biti dobre i od kojih će na kraju imati efekat ovaj narod koji ovdje živi. Mi želimo jednu političku stabilnost”, izjavio je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda