NIZOM SADRAŽAJA I OVE GODINE OBILJEŽIT ĆE SE 26. JANUAR, DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U II SVJETSKOM RATU I DAN PRVOG OSLOBOĐENJA GORAŽDA

U Goraždu će se i ove godine nizom prigodnih sadržaja obilježiti 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ovaj datum ujedno je i Dan mjesne zajednice Goražde I.

Tim povodom danas je u Maloj sali Gradske uprave održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje ovog datuma. Na sastanku je razmatran i usvojen prijedlog programa kojim će se obilježiti ovaj značajni datum koji je u kalendaru obilježavanja značajnih datuma i događaja Grada Goražda, dok će se konačan program preciziranti na narednim sastancima.

Obilježavanjem ovog datuma građani Goražda odaju počast svim žrtvama koje su stradale u periodu 1941. – 1942. godine, ali na taj način će se prisjetiti svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihajlovića ubijali od kraja novembra 1941. – 26. januara 1942. godine.

O samim programskim sadržajima u ime Organizacionog odbora u izjavi za medije pomoćnica Gradonačelnika Samira Drakovac je istakla – ”Danas smo imali sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje prvog oslobođenja Grada Goražda. Obzirom da smo u uslovima koji su jako specifični, epidemiološke mjere diktiraju mnoge okolnosti i ovom prilikom željeli smo da primarno vodimo računa o toj situaciji, sigurnosti i zdravlju svih naših građana, pa sve ostalo. Na taj način i vođeni tim okolnostima dogovorili smo određene aktivnosti kojima ćemo  simbolično i sadržajno obilježiti taj dan.

Centralni dio obilježavanja će svakako biti aktivnosti na Mostu Alije Izetbegovića, gdje ćemo imati određena obraćanja i performans uz učešće mladih iz Muzičke škole i iz srednjih škola, a nakon toga ćemo na kraju položiti ruže u rijeku Drinu i time zaokružiti sve te aktivnosti. Ovaj put je to 80 godina od prvog oslobođenja Grada Goražda.

Ono što primarno želimo poručiti to je da pozovemo mlade da dođu da zajedno taj dan obilježimo ovaj jako bitan datum, a da naša poruka bude nada, mir, suživot i prosperitet građana BiH. Osim te centralne aktivnosti koju ćemo imati na mostu biće položeno cvijeće i odata počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata, možemo reći da je to i odavanje počasti svim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu, ratu 1992-1995, sve su to stvari koje želimo na jedan način očuvati i sadržajno njegovati, kako bi bila opomena svim generacijama da se takvo nešto ne doživi bilo gdje, a pogotovo na prostoru BiH. Osim tih aktivnosti imat ćemo svakako i određene posjete udruženja koji njeguju tekovine antifašističke borbe iz drugih gradova, koji svake godine dođu na ovo obilježavanje, tako da naše goste, a i sve ostale pozivamo da dođu u Gradsku galeriju gdje imamo jako interesantnu i sadržajnu izložbu našeg sugrađanina Jakuba Hubjera a to je ”Sunce u skulpturi”, jedan poseban, sadržajni oblik izražaja koji ipak daje budućnost, svjetlo i Sunce koje na kraju predstavlja osnov našeg života i budućnosti na ovim prostorima.”

 

gorazde.ba