26. januar: Obilježena godišnjica stradanja na mostu u Goraždu

– U Goraždu je danas obilježen Dan sjećanja na žrtve genocida I Dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Evocirane su uspomene na vrijeme kada prije 80 godina  partizanske jedinice ulaskom u Goražde zaustavile pokolj koji su vršili četnici Draže Mihailovića od kraja novembra 1941. do 26.januara 1942. godine.

Odata je počast svim žrtvama iz tog perioda ali I onima stradalim tokom agresije na BiH 90-ih godina.

Sa skupa na mostu koji danas nosi ime Alije Izetbegovića poručeno je da ovaj datum predstavlja podsjetnik posebno novim pokoljenjima o strahotama rata, u kojima uvijek stradaju nevini te se čuva sjećanje kao opomena na vrijeme stravičnih zločina na ovim prostorima. Naglašeno je da je Goraždeg grad čiji su se narodi uvijek borili protiv fašističkih ideologija.

“ Drugi svjetski rat, bez ovog proteklog rata 90-ih kada je agresija opet izvršena na našu zemlju, ne ide. Drugi svjetski rat I antifašistička narodnooslobodilačka borba naših naroda je bila temelj da bi mi dobili priliku da BIH bude nezavisna, međunarodno priznata I suverena I to je historijska činjenica.  I mi kao narod smo uvršteni I upisani u narode koji su se borili protiv onoga  što smo opet dočekali u ovom proteklom ratu. Neke razlike trebamo ostaviti iza nas I okupiti se oko zajedničkih vrijednosti, bez obzira koliko bilo teško    ” – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Na historijska dešavanja I stravične zločine počinjene u period Drugog svjetskog rata  podsjetila je predstavnica goraždanskog Udruženja antifašista Amela Džafović – Kešan, uz poruku da se takvo nešto nikada ne ponovi.

“ Sve ovdje prisutne pozivam da budete sinovi BiH I vaša je ljudska I moralna dužnost I obaveza da se nikada, nikome I nigdje ne ponavljaju svi naši mostovi, fočaski, goraždanski, višegradski I tako redom” – poručila je ona.

Uime UABOR-a Kantona Sarajevo I SABNORA BiH obratio se Mirsad Ćatić – Čuperak koji je naglasio da možemo biti ponosni na naše pretke koji su,, kako je kazao, zarad časti I ponosa, ustali protiv zla I izborili se protiv dotad najveće sile, u odbrani domovine koja se morala ponovo braniti.

“  Ovdje ne prizivamo prošlost, ovdje smo sada da pobudimo naša sjećanja jer je to u nama, da pobudimo našu humanost, stamenost I istrajnost I da upravo ostanemo onakvi kakvi su bili naši preci, kakvi smo mi danas I kako ćemo odgajati naša pokoljenja. Zato je značajno da smo danas ovdje da poručimo svima da je ovo poruka mira I poruka slobode I naše opstojnosti I da ćemo ostati uvijek stameni u našoj domovini. Zato, hvala svima koji su nam to omogućili I da uskliknemo njima u čast sa kojim su oni išli u borbu – smrt fašizmu” – poručio je Ćatić.

Povodom ovog datuma u Goražde je stigla I 94-godišnja novinarka I književnica, bivša partizanka Valerija Skrinijar – Tvrz koja je posebnu poruku uputila mladima.

“ Svaki čovjek ima samo jedan život I mnogo želja I planova kako će ga živjeti. Ovi ljudi ovdje I na puno mjesta širom tadašnje Jugoslavije su žrtvovali svoj život za slobodu, za mir, za dostojanstvo čovjeka. Mi živimo njihove snove i nemojmo ih razočarati. Ne dozvolimo da se u naše misli I djela ušunjaju netrpeljivost I mržnja, jer to je zlo. To ne vodi napretku. Ovdje je premalo mladih ljudi. Mi odlazimo mladi treba da nastave, da čuvaju temelje u koje su ugrađeni toliki životi. Mladi moraju doći jer I u narodooslobodilačkoj vojsci je najviše bilo mladih. Zato, moraju biti tu da upoznaju  historiju I da znaju poštovati gdje sui m roditelji, djedovi, pradjedovi bili” – kazala je Skrinijar – Tvrz.

Program na gradskom mostu upotpunili su članovi Asocijacije sredjoškolaca BiH – Lokalni tim Goražde, amaterske pozorišne scene Centra z akulturu I Osnovne muzičke škole Avdo Smailović.

U spomen na žrtve pokolja u Drugom svjetskom ratu u rijeku Drinu spušteno je 80 ruža, a počast stradalima u Drugom svjetskom ali I posljednjem ratu odata je I polaganjem cvijeća na spomen obilježjima.