Crveni križ Goražde: Akciji dobrovoljnog darivanja krvi odazvale se 82 osobe, prikupljene 63 doze

Crveni križ Goražde u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH danas je organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Sekretar Crvenog križa Emir Sarajlić ističe da je riječ o prvoj u nizu akcija koje će uslijediti u ovoj godini

„ S obzirom na epidemilošku situaciju, veliki broj zaraženih i veliki broj osoba u izolaciji, zadovoljni smo odzivom osoba koje su odlučile darovati krv. U prvim satima prikupljene  44 doze od 66 prijavljenih, tako da  vjerujemo da će do kraja dana biti preko 50. Akcija se održava u maloj sali Centra za kulturu gdje imamo sve uslove, naravno uz poštivanje epidmeioloških mjera“ – kazao je Sarajlić.

Tradicionalno, akcije dobrovoljnog darivanja krvi Crveni križ planira organizirati i krajem maja te krajem septembra, a ove godine jednu akcija bit će održana i  u Općini Pale u FBiH

„ U svim proteklim akcijama veliki je broj osoba darovao krv i drago nam je da su ljudi svjesni značaja darivanja ove dragocjene tečosti. Po našim saznanjima teška je situacija kada su u pitanju zalihe krvi, tako da je svaka doza itekako važna i dragocjena. Poznato je da krv mogu darovati sve zdrave punoljetne osobe od 18 do 65 godina bez ikakvih posljedica po vlastito zdravlje“ – napomenuo je sekretar Crvenog križa Goražde.