Početak drugog polugodišta školske 2021/2022. godine na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počinje 31. januara 2022.godine, u prvoj sedmici nastava će se izvoditi online

Nakon zimskog raspusta, početak drugog polugodišta školske 2021/2022. godine na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde počinje 31. januara 2022.godine, a nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama u prvoj sedmici odvijat će se online, saopštili su danas iz Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prema riječima direktora Pedagoškog zavoda BPK Goražde Admira Kurtovića, po nastavnom kalendaru u toku školske godine predviđeno je da učenici jednu sedmicu nastavu pohađaju online, a uzimajući u obzir činjenicu da je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, odluka resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda je da to bude prva sedmica u drugom polugodištu školske 2021/2022 godine.

„U narednom periodu ćemo pratiti preporuke kriznih štabova te donijeti odluku kako ćemo u narednom periodu organizovati proces nastave u skladu sa epidemiološkom situacijom, o čemu će biti blagovremeno obavješteni učenici i njhovi roditelji“-kazao je Kurtović.

U cilju poboljšanja odgojno obrazovnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama na prostoru BPK Goražde, Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport i Pedagoški zavod, uz podršku Vlade BPK Goražde i partnerskih organizacija, organizovalo je niz edukacija za nastavni kadar.

„U toku školske godine organizovali smo niz edukacija koje su uglavnom usmjerene i specijalizirane stručno. Nešto jači intezitet tih obuka bio je u toku zimskog raspusta, a ono što nam je posebno drago jeste što smo ovaj put imali stručno usmjerene edukacije. Prije svega, mislim na edukaciju za asistente u nastavi koji rade s djecom s posebno obrazovnim potrebama, jer taj nastavni kadar rijetko ima priliku za dodatnim stručnim usavršavanjem, a cilj nam je da sve edukacije koje organizujemo budu što kvalitetnije i da obuhvate što veći broj nastavnog kadra. Također, u toku mjeseca januara organizovali smo i niz takozvanih, naprednih edukacija koje su imale za cilj jačanje kompetencija nastavnog kadra kada je u pitanju realizacija online nastave“-ovom prilikom kazao je direktor Kurtović.

www.bpkg.gov.ba