Počeli su radovi na izgradnji benzinske pumpe Seje Brajlovića, pogledajte šta smo zabilježili

U Ustikolini su danas počeli radovi na izgradnji moderne benzinske pumpe, prve u historiji ovog kraja. Gradit će se na oko 1.700 metara kvadratnih, a vlasnik je poznati sarajevski ugostitelj Sejo Brajlović koji je konačno dobio priliku da ulaže u rodno mjesto.

Uz modernu pumpu u centru Ustikoline bit će izgrađen cijeli kompleks koji uključuje i ćevabdžinicu, kafić, market, sobe za odmor i spavanje i praonicu automobila.

Početak radova, tačnije rušenje objekta, koji je uz zemljište Brajlović kupio prije nekoliko dana, danas su pratili brojni stanovnici Ustikoline koji sa nestrpljenjem čekaju da se u ovom kraju desi “čudo neviđeno”.

Tako je Sejo Brajlović, kojeg smo danas zatekli u Ustikolini, nazvao ono što planira izgraditi u rodnom kraju.

U razgovoru za Klix.ba ističe da se na neki način ostvario i jedan od njegovih snova iz djetinjstva, ali da je prije svega želio da se oduži i svojim komšijama koje je i danas počastio.

Želja iz djetinjstva

“Nije to ni biznis nego da se odužim ovom svom narodu jer hiljadu godinu ovdje nije bilo benzinske pumpe, a to sam kao mali želio. Babo mi je žag’o drva i falilo je malo goriva, pa sam morao uzeti kanistere i ići u Foču ili Goražde… Trebalo mi je par sati da to donesem kući. Zato mi je bila želja, da imam benzinsku pumpu, a zaslužuje to i ostali narod. Ovdje sam odrastao, par kilometara odavde, tu sam završio osnovnu školu, otišao u Sarajevu i svojim radom, trudom i poštenjem, znaju to svi, uspio puno. Volim ovaj narod i ovaj kraj, hoću da i oni to osjete”, kaže nam jedan od najpoznatijih sarajevskih ugostitelja.

https://youtu.be/Fs5wY7diZ_M

U izgradnju kompleksa bit će uloženo oko milion maraka, a u planu je zapošljavanje 10 do 15 radnika, što je za Ustikolinu u ovom vremenu uistinu “čudo neviđeno”. Osim toga, benzinska pumpa gradi se u samom centru Ustikoline uz veoma prometan put, posebno u ljetnim mjesecima. Sve što je potrebno putnicima koji prolaze ovim krajem, a do sada nisu imali razloga da svrate u malo mjesto na obali Drine, moći će pronaći upravo ovdje.

“Svi su to željeli i žele i jedva čekaju da to bude ovdje. Investicija je otprilike oko milion maraka. Tu će biti jedan divan kafić, bez alkohola, gdje će se mladi družiti, a ne da idu i piju lozu za jednu marku. To će biti nešto lijepo, puno naroda ovdje prolazi i ide na crnogorsko primorje. Tu će biti jedna prava ćevabdžinica gdje će se moći odmoriti. Bit će tu i da prespava, da opere auto… Znači ovdje ko dođe, sve potroši i ne mora ni ići na more. On će se vratiti kao da je bio na godišnjem odmoru”, kaže u svom stilu Brajlović.

Milionske investicije

Planirano je da benzinska pumpa već na proljeće dočeka i prve automobile, a Sejo je već pripremio i iznenađenja za buduće mušterije, besplatno gorivo za prvih 100 vozača koji svrate na pumpu.

“Za sto automobila po stotinu, ili za 200 po 50 maraka goriva, vidjet ćemo. Evo već su neki ljudi stali u red… Cijena goriva će biti najniža. To je sve za moju Ustikolinu, ali i za Goražde će biti dobro. Za ovaj narod, ja sam to riješio da napravim i to je to. Ovdje nikada nije bila pumpa niti su dali da se napravi, a sad je došao najpošteniji načelnik Mujo Sofradžija. Uvijek je bio pošten čovjek i želi da se ovom kraju desi nešto dobro” kaže Brajlović.

Izgradnja pumpe je za Ustikolinu novi početak, smatra Mujo Sofradžija, načelnik općine Ustikolina.

“Ustikolina nikada nije imala benzinsku pumpu, moralo se ići ili u Foču što je deset kilometara ili Goražde 23 kilometra. Ovo je prvi put u historiji Ustikoline i to znači mnogo i za ekonomski razvoj i za stanovnike, a znači i nova radna mjesta. Ovo vraća neku nadu za bolji život ovdje, jer 25 godina ovaj prostor stagnira”, kaže Mujo Sofradžija.

Nadu u oživljavanje ovog kraja vraća i planirana izgradnja bazena na obali Drine, investicija od 1,2 miliona maraka, kojom se Sofradžija također želi pohvaliti. Optimizam načelnika jedne male općine ne jenjava jer je mišljenja da ništa nije nemoguće.

“Ni benzinska nije bila moguća 25 godina, evo moguća je za sedam mjeseci. Kad se hoće i kad se želi nešto, kad je iskreno i pošteno sve je moguće. To je čitav turistički kompleks koji se sastoji od odbojkaškog igrališta, terena za djecu i drugih sadržaja. Bazen je dimenzija 21 sa 32 metra, a prva faza radova košta oko 450.000 KM. Idejni projekat je urađen, a u fazi je izrada glavnog projekta. Obezbjeđeno je 90 posto sredstava, a mogu reći i skoro 100 posto investicije. U narednoj godini će biti otvoren ako Bog da. Radna mjesta su nam prioritet”, kaže Sofradžija.