Probleme sa psima lutalicama gradska uprava će rješavati ubrzano

Čopori pasa lutalica na ulicama Goražda česti su prizori u zimskim danima posebno u jutarnjim i večernjim satima. Izgladnjeni i promrzli u potrazi za hranom izazivaju zabrinutost i strah pa su sve glasniji apeli građana da se ovaj problem što hitnije riješi.

 
Grad Goražde jedan je od rijetkih svijetlih primjera adekvatnog zbrinjavanja pasa lutalica. Prihvatilište sa kojim grad ima sklopljen ugovor ispunjava i više od ugovorenih obaveza jer su njegovi kapaciteti prepuni. U gradskoj upravi, čija je nadležnost zbrinjavanje pasa, potvrđuju da je više od 240 pasa zbrinuto u azilu, a svjesni su da moraju posegnuti i za drugim načinima rješavanja ovog problema.
 
“Mnogo ljudi misli da azil ne radi ništa, međutim postojeće prihvatilište za pse u potpunosti ispunjava svoj dio obaveza, ali očito to nije dovoljno. Rješenje je osposobljavanje naše veterinarske stanice, Dogs Trust nam je obećao podršku kako bi opremili veterinarsku stanicu jer moraju biti neki standardi za prihvatanje pasa lutalica. Mi ćemo adekvatno riješiti ovaj problem u roku od tri dana i na način kako je to i zakonski propisano”, izjavio je Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.
 
Imamović je mišljenja da je Grad Goražde ishitreno postupio prihvativši odmah primjenu državnog Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, bez obezbjeđenja dugoročnog rješenja.
 
“I mene to frustrira jer nismo do kraja riješili ovaj problem, a svaki posao koji do kraja ne završite kao da ga niste ni riješili. Dakle, uključit ćemo direktno veterinarsku stanicu uz novčanu potporu grada i naći ćemo adekvatno rješenje. Najveći problem je što okolni gradovi iz RS-a i druge općine i gradovi, nažalost, već nekoliko mjeseci ostavljaju pse lutalice u Goraždu. Apelujem na policijske snage da ljude koji dovoze pse iz drugih gradova kažnjavaju kako se ovo ne bi ponavljalo”, kaže Imamović.
 
Iako su nam pojedini građani kazali da često u kasnim satima viđaju vozila koja dovoze pse i ostavljaju ih u prigradskim naseljima ili prilazima gradu, u MUP-u BPK Goražde ističu da oni nisu registrovali takve radnje.
 
“Policijska stanica Goražde i Stanica za kontrolu i regulisanje saobraćaja prilikom zaustavljanja motornih vozila vrši i kontrolu svih vrsta prevoza i do sada nisu zabilježeni slučajevi nelegalnog prevoza pasa niti sankcije po ovom pitanju. Policija je uvijek  spremna postupiti po prijavama građana ukoliko imaju takva saznanja”, kaže Armin Mandžo, ministar MUP-a BPK Goražde.
 
Cijelu situaciju dodatno pogoršavaju i nesavjesni vlasnici pasa koji ih ostavljaju na goraždanskim ulicama, uključujući i one iz manjeg bh. entiteta, pa se javlja problem nadležnosti u postupanju.