Sjećanje na rahmetli Dizdara i saborce

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) “Zlatni ljiljan”,  u Goraždu je danas obilježena 28. godišnjica pogibije načelnika štaba 43. Drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.

Na današnji dan 1994. godine heroji odbrane Goražda živote su izgubili na najhumanijem vojničkom zadatku. U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović,  Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

 

“ Dizdar i saborci poginuli su u humanoj misiji spašavanja tijela nastradalih saboraca. U tom periodu rata to je bio najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH  nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri „Zlatna ljiljana“ i naša je obaveza da se trajno podsjećamo – kazao je potpredsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Derviš Hadžić.

Uz rodbinu, prijatelje I nekadašnje saborce, počat poginulim herojima danas u odale delegacije izvršne I zakonodavne vlasti BPK I Grada Goražda, predstavnici  vjerskog života te Oružanih snaga BIH. Položeno je cvijeće i proučena Fatiha na mezarjima u naseljima Kolijevke I Glamoč te su evocirane uspomene na hrabrost I humanost poginulih u najtežem periodu odbrane ovih prostora od agresije.

Ferid Dizdarević posthumno je proizveden u čin pukovnika Armije RBiH te mu je dodjeljeno najviše ratno priznanje, značka “Zlatni ljiljan”. Ovim priznanjem posthumno su odlikovani I njegovi saborci Muris Džananović, Vejsil Hasović I Amir Pašić.